בית המשפט אישר הסכם פשרה בנושא היטל סלילה שדרשה עיריית חדרה מתושבים הגובלים בשדרות האביב בשכונת בית אליעזר בחדרה.
על פי העירייה, דרישת התשלום יצאה כדין כשבית המשפט לא סבר כי יש לבטל את דרישת התשלום, מחמת אי חוקיות, אלא ביקש להפנות את העירייה והתושבים להליך גישור.
בנסיבות העניין הסכימה העירייה כי התיק יופנה להליך גישור, וגם המגשר, מומחה להיטלים שבית משפט העליון נוהג לצטט מספריו, היה בדעה כי החיוב חוקי. ואולם בנסיבות העניין הצליח להביא את הצדדים להסכמה לפיה התושבים יקבלו הנחה מסוימת, במסגרתה חויבו לשלם בגין ההיטל, סכום של עשרות אלפי שקלים, כל אחד על פי גובה החיוב שקבל. יודגש כי בהליך הגישור, האפשרות לבטל את החיוב, כלל לא עלתה על הפרק.
על פי המידע שנמצא במערכת של עיריית חדרה, התושבים שנדרשו לשלם את ההיטל, מעולם לא שילמו היטל סלילה. מתן פטור מתשלום היטל סלילה לתושבים, אינו עולה בקנה אחד עם העיקרון שנקבע בפסיקה ולפיו אם בעלי נכס מסוים פטורים מתשלום ההיטל, משמעות הדבר תהא הגדלת נטל המס על בעלי נכסים אחרים.
יודגש כי בשיטת ההיטל מחויבים כל בעלי הנכסים לשאת בהיטל למימון כלל התשתיות העירוניות, והם נהנים מהתשתיות העירוניות ומכלל הכבישים והמדרכות ביישוב וזהות הגורם הסולל את הרחוב, אינה רלוונטית כלל לעצם גיבושה של זיקת הנאה המקימה את החיוב בהיטל.
צילום ארכיון משדרות האביב: רון שגן
על פי תפיסה לגיטימית ומקובלת על בתי המשפט, הרחוב הציבורי נתון באחריותה של העירייה ויש לראותו לעולם ככזה שנסלל על ידי העירייה גם אם נסלל על ידי אחר.
חשוב לציין כי הכספים שהעירייה שתגבה מהעותרים בגין היטל הסלילה, מועברים ישירות לקרן הפיתוח ומשמשים לפיתוח תשתיות נוספות בעיר לרווחת כל התושבים ובכללם העותרים.
.
.