נועם מור | 24.12.24 | 10:50
משרד האנרגיה הודיע בסוף נובמבר 2024 על דחייה של שנה במועד חובת הקמת תאגידי מים ברשויות מקומיות. המועד החדש, ינואר 2026, נועד למנוע את התערבות רשות המים בהקמת תאגידים או צירוף הרשויות לתאגידים קיימים. בין הרשויות שלא השלימו את חובתן: אור עקיבא, בנימינה-גבעת עדה, חריש, פרדס חנה־כרכור (לה היה תאגיד בעבר), פורדיס, שדרות, באר יעקב, גבעת שמואל, נשר, קלנסוואה, שהם, בית שאן, צור הדסה, מיתר, עומר, , להבים, קריית יערים, כפר תבור, סביון, אליכין, מעיליא, ראש פינה וכפר שמריהו. כך פרסם לראשונה אתר "דה מרקר".
3 שנים מאז אישור ההצטרפות לתאגיד – אור עקיבא עדיין מצליחה להתחמק
בשנת 2021 אישרה מליאת מועצת העיר אור עקיבא דאז הצטרפות לתאגיד מים. מאז עברו הרבה מים בברזים, וכלום לא קרה. על אף שבתוכנית ההבראה העירייה לקחה בחשבון כי תצטרף לתאגיד כזה – הדבר עדיין לא קרה, נכון לסוף 2024.
שנה לאחר מכן, בסוף 2022, שרת הפנים אז איילת שקד, הודיעה לבנימינה-גבעת עדה כי המועצה לא חייבת להצטרף לתאגיד מים.
במועצה המקומית כינו זאת אז "אירוע מכונן" לאחר שנים של דיונים וערעורים של המועצה על החובה להתאגד. ואולם מאז השתנה הרבה, וחובת ההתאגדות חזרה לסדר היום.
עקיפת החוק הקיים
לפי החוק, רשות המים אמורה לצרף רשויות שלא עמדו בדרישות לתאגידים קיימים, אלא אם שר האנרגיה ושר הפנים מאשרים החרגה מיוחדת. במהלך הנוכחי, שר האנרגיה אלי כהן עקף את המנגנון הזה ופטר את כל 24 הרשויות מחובתן, תוך שהוא מקדם דחייה נוספת.
מהלך מכוון נגד תאגידי המים
מאז כניסתו לתפקיד, פועל השר כהן לפרק את תאגידי המים. הוא הקים ועדה "לבחינת הנושא", ובמקביל מקדם חקיקה שעוקפת את חובת התאגוד. בהצעת החוק נכתב כי המשרד שואף לגבש מדיניות שתשפר את ניהול משק המים, תוך התמקדות ביעילות תפעולית והוזלת העלויות לתושבים.
ביקורת על קידום החקיקה
הצעת החוק מקודמת במהירות, בזמן שרשות המים כבר החלה בצירוף הרשויות לתאגידים. רק בשנה שעברה התחייבה ועדת הכלכלה לעצור את מריחת הזמן ולחייב את כל הרשויות להקים תאגידים עד מאי. מהלך הדחייה הנוכחי מנוגד להתחייבות זו.
יעילות התאגידים מול פירוקם
תאגידי המים הוקמו כדי להבטיח השקעה בתשתיות מים וביוב, לאחר שנים של הזנחה. ניתוח של רשות המים מראה כי התאגידים הצליחו להפחית את בזבוז המים ב-40% בעשור האחרון. במקום לפרקם, יש לשקול להחזיר את חובת צמצום מספר התאגידים ולמנוע מהרשויות למשוך דיווידנדים, ולהחזיר את הכסף העודף ישירות לתושבים.
צריך לטפל באבנית הנוראית שהורסת את כל המערכות בבית – דוד שמש וחשמל, מכשירי מים, מכונות כביסה. חייב להות טיפול כלל עירוני.