תוכן שיווקי | 6.11.24 |
הפרעת חרדה היא מצב שבו תחושת דאגה, מתח או פחד נוכחת לאורך זמן ומשפיעה על חיי היומיום בצורה ממשית. כאשר אדם חווה הפרעת חרדה, הוא מתמודד עם תחושה מתמדת של דריכות – מעין מערכת אזעקה פנימית שפועלת גם כשאין סכנה ממשית בסביבה. לדוגמה, אם פחד רגעי עשוי להופיע כשאנחנו עומדים על שפת צוק, בהפרעת חרדה התחושה הזו עלולה ללוות אותנו גם בסיטואציות יומיומיות כמו ישיבה בסלון עם משפחה או חברים. במקום שקט, אנשים עם חרדה חווים תחושת חוסר שליטה ודריכות בלתי מוסברת, שמופיעה שוב ושוב.
“זה עשוי להיראות מפתיע, אבל חרדות יכולות לשאת עמן גם צדדים חיוביים”, אומר יורם ראובני, פסיכותרפיסט, מנהל מרכז אתרוג לסביבה רגשית בריאה. “מחקרים מראים כי רמות מתונות של חרדה או מתח לא תמיד מעידות על משהו רע, אלא עשויות לשמור על המוטיבציה שלנו: החרדה יכולה להניע אותנו לפעולה וליצור אנרגיה, במיוחד ברגעים קשים. הבעיה מתחילה כאשר היא משתלטת על החיים כולם”.
לעיתים, הפרעת חרדה מתבטאת בתחושת חוסר אונים וחוסר שליטה בסיטואציות יומיומיות פשוטות. לדוגמה, אדם עם חרדה מתמשכת יכול למצוא את עצמו מתלבט רבות על פעולות שגרתיות, כמו לבחור מסלול נסיעה, ללכת לפגישה או אפילו לשלוח הודעה חשובה. התחושה היא שהחרדה “שולטת” על המחשבות והתגובות, אפילו במצבים שבהם הכול בעצם בטוח ושליו.
האם אני בחרדה? תסמינים נפוצים לחרדה
החרדה באה לידי ביטוי במגוון תחושות וסימפטומים, רגשיים וגופניים, שמקיפים את האדם ומשפיעים עליו במצבים שונים. מהקל ועד לקשה, תחושות אלו יכולות להופיע באופן מתמשך או פתאומי, ומשפיעות על כל רובד בחיי היומיום.
על מנת לדעת אם מה שאתם חווים הוא חרדה, מומלץ לפנות לרופא המשפחה, שיכול לבדוק אם יש קשר בין החרדה למצב פיזיולוגי כלשהו. הרופא יעריך אם ישנן סיבות רפואיות שמסבירות את התסמינים.
תסמינים רגשיים לחרדה:
- דאגה מתמשכת: תחושת דאגה תמידית, גם כשאין לכך הצדקה ברורה. למשל, אדם עלול לדאוג באינטנסיביות לגבי בריאותו או הצלחתו בעבודה.
- מחשבות טורדניות: חשיבה חוזרת ולא נשלטת על נושאים מסוימים, עם תחושת חוסר מנוחה.
- חוסר יכולת להירגע: קושי למצוא שלווה פנימית, גם במצבים ניטרליים או חיוביים.
- דריכות ועצבנות: תגובה רגשית לכל שינוי או גירוי קטן בסביבה, המתבטאת בחוסר שקט פנימי.
תסמינים גופניים לחרדה:
- דופק מואץ: תחושת הלב פועם בעוצמה או בקצב מהיר ללא סיבה ברורה, כמו בהכנה למשהו מאיים, גם כשהמצב בטוח.
- הזעה ורעד: חוויות כמו הזעה בידיים, רעד קל בגוף או תחושת חום וקור פתאומיים.
- תחושת מחנק או קוצר נשימה: התחושה כאילו “אין מספיק אוויר” או תחושת חנק בזמן מצבים של חרדה.
- כאבים גופניים: לעיתים מופיעים כאבים בחזה, כאבי בטן או כאבי ראש בעקבות החרדה.
אם אתם חשים פגיעה משמעותית באיכות החיים שלכם, מומלץ לפנות לאיש מקצוע בתחום בריאות הנפש. פסיכיאטר מתמחה באבחון ובטיפול בבעיות נפשיות, בעוד שפסיכולוג או פסיכותרפיסט יכולים לאבחן את החרדה ולספק טיפול בחרדות באמצעות שיחות.
כחלק מהאבחון, איש המקצוע יכול לערוך אבחון פסיכולוגי כדי להבין את המחשבות, הרגשות וההתנהגויות שלכם.
למה אני סובל מחרדה?
גנטיקה: החרדה יכולה לעבור במשפחה, וזה אומר שאם יש לכם הורים או אחים שמתמודדים עם חרדה, יש סיכוי גבוה יותר שגם אתם תחוו אותה בשל מבנה גנטי שמוביל לתגובה מהירה למתח ולחץ.
כימיה במוח: במוח שלנו יש כימיקלים שאחראים על מצב הרוח והתגובה שלנו למתח. לדוגמה, סרוטונין – הכימיקל שמעלה את מצב הרוח – אם הוא נמוך מהממוצע, אתם עלולים להרגיש פחות רגועים, מה שמגביר את תחושת החרדה. בנוסף, חוסר בגאבא (חומר מרגיע במוח) יכול לגרום לתחושת מתח גבוהה יותר גם בסיטואציות שגרתיות.
מבנה המוח ותפקודו: האמיגדלה, אזור במוח שאחראי על תגובות רגשיות כמו פחד, פעילה יותר אצל אנשים שמתמודדים עם חרדה. לכן, דברים קטנים יכולים להיתפס כמאיימים. לדוגמה, אדם עם חרדה עשוי לחוש אי-נוחות רבה אם יש רעש פתאומי או שינוי קטן בסביבה, מכיוון שהמוח שלו “מתריע” על סכנה גם כשאין בה צורך.
חוויות חיים: טראומות, לחץ מתמשך או אפילו חוויות חיים יומיומיות יכולות לעורר חרדה. למשל, אדם שעבר תאונת דרכים עשוי לפתח חרדה שנובעת מהחוויה הזו, והוא ירגיש חוסר נוחות כל פעם שהוא עולה לרכב, אפילו אם הדרך בטוחה. גם חוויות כמו איבוד עבודה, משבר בריאותי, או פרידה, יכולות גם הן לגרום להתפרצות של חרדה, במיוחד אם אין מספיק תמיכה סביבתית בהתמודדות איתן.
טיפול בחרדות למבוגרים בחדרה
במרכז אתרוג לטיפול פסיכולוגי בחדרה מטפלים בחרדה במגוון גישות בהתאמה אישית לכל מטופל. ייחודו של המרכז הוא בטיפול בגישה חדשנית: EDT – טיפול דינמי חווייתי – גישה ייחודית שמחברת בין טיפול רגשי אינטנסיבי לבין חשיפה למקורות החרדה.
בטיפול זה, המטפל עוזר למטופל לחוות את הרגשות שלו ולהתמודד עם הקונפליקטים הלא מודעים שמעוררים את החרדה.
השיטה מאפשרת למטופלים להבין לעומק את הסיבות לחרדתם, ולא רק את הסימפטומים המופיעים.”העבודה הטיפולית מתמקדת בזיהוי רגשות, פנטזיות מאיימות, והקשרים ביניהם לבין חוויות החרדה בחיים היומיומיים”, מסביר יורם ראובני, מנהל המרכז בחדרה.
במהלך הפגישות, המטופל לומד לא רק לזהות את רגשותיו אלא גם לפתח טכניקות שיכולות לסייע לו לווסת את החרדה בצורה אפקטיבית.
גישה זו מתבססת על מחקרים מדעיים רבים, שמוכיחים את יעילותה, ובמהלכה המטפל מספק כלים שונים שיכולים לשפר את יכולת ההתמודדות של המטופל.
“אנו לא מתמקדים רק בסימפטומים”, מוסיף ראובני, “אלא גם בעבודה על הסיבות שהובילו לחרדה, מה שמאפשר למטופלים לחוות שינוי עמוק ומשמעותי”.
עוד על טיפול בחרדות בחדרה וצפיה בסרטון >>