הממשלה אישרה ביום ראשון (10.6) את התכנית האסטרטגית להתמודדות עם תקופות בצורת במשק המים בשנים 2018-2030, הכוללת שיקום 7 נחלים מרכזיים בישראל – בצת, געתון, נעמן, קישון, ציפורי, חדרה ועינן, בעלות כוללת של 81 מיליון שקל. שיקום נחל חדרה עצמו יעמוד על כ-19 מיליון שקלים.
התכנית של השר שטייניץ, מתבססת על תכנית לשיקום נחלים, של החברה להגנת הטבע – “שלוש שנים, שמונה נחלים, צעדים מעשיים לשיקום זרימת המים בנחלי ישראל”.
צילום: דוברות העירייה, עמוד הפייסבוק
“מדובר בתכנית מהפכנית לשיקום זרימת המים בנחלים שיובשו וזוהמו במשך עשרות שנים, תכנית שתהפוך שבעה נחלים מוזנחים, לנחלי איתן, בהם זורמים מים נקיים – להנאת הציבור, ולשמירת הטבע בישראל. החברה להגנת הטבע מברכת את השר שטייניץ, על קידומה”, נמסר מהחברה להגנת הטבע.
נחל חדרה היה בעבר נחל איתן שזרמו בו כ- 20 מלמ“ק מים נקיים ואיכותיים בשנה, ולאורך תוואי הנחל התקיימו מערכות אקולוגיות ייחודיות. עד היום ניתן למצוא סביב הנחל בתי גידול לחים ועשירים במיני צמחים ובעלי חיים נדירים.
במהלך השנים חלו מספר תהליכים ושינויים באזור כמו ייבוש ביצות, הכשרת שטחים חקלאיים ובנייה בקרבת הנחל. כל אלו גרמו להתמעטות המים בנחל ולזיהומו בשפכים סניטריים ותעשייתיים.
עם הזמן הפך נחל חדרה למפגע חמור- אזור ששומר נפשו ירחק ממנו. מתכנית המים של נחל חדרה עולה כי לאורך הנחל הוקמו במשך השנים סכרים רבים, המשמשים לאיגום ושאיבה של מים לצורכי חקלאות.
הסכרים והמשאבות קוטעים ומייבשים את שפיעת המים בנחל, וגורמים לפגיעה חמורה במערכת האקולוגית של האזור. עם זאת, מתכנית המים עולה שניתן להשיב, בקלות יחסית, את זרימת המים נחל חדרה האיתנה לנחל חדרה, על ידי הסרת סכרים והסדרה מחדש של הפקת המים החקלאית, תוך התחשבות בצורכי השיקום של הנחל.
תכנית המים של נחל חדרה, שהכנתה הסתיימה בשנת 2015 ,מחכה לשיפוט ואישור של רשות המים. אחרי יישום תכנית המים של נחל חדרה ישובו לזרום בנחל מים נקיים שיספקו תשתית לשיקום של ערכי הטבע הייחודיים. נחל חדרה יהפוך מחצר אחורית מוזנחת לחזית ירוקה ומזמינה של העיר חדרה.
יש לכם סיפור מעניין שתרצו שיתפרסם? שתפו אותנו במסר האדום
[fbcomments]
–