הוועדה לתשתיות לאומיות (ות”ל) החליטה לאשר (27.12) תכניות להקמת שתי תחנות כוח חדשות: הראשונה היא תחנת הכוח קסם, תחנה חדשה לגמרי שאמורה לקום באזור צומת קסם. השנייה היא התוכנית להרחבת תחנת הכוח OPC בחדרה שבשליטת עידן עופר.
ההחלטה מגיעה על רקע מאבק ארוך חודשים של מטה מאבק תושבים ורשויות מקומיות בניהם עיריית חדרה, נגד הרחבת התחנה, שהייתה עד כה קטנה ושימשה את מפעלי נייר חדרה.
מי שהתייחס לסוגיה היה ממובילי המאבק – ארז אריאב, תושב פרדס חנה-כרכור. “מטה המאבק, המהווה חוד החנית במאבק, קיבל בצער רב את ההחלטה ‘הדורסנית’ של מליאת הות”ל. לצערינו הרב על אף התנגדויות של : משרד להגנת הסביבה ,משרד הבריאות, וועדת הפנים ואיכות הסביבה של כנסת ישראל שהתכנסה בחודש אוקטובר האחרון וזאת לאור בקשת מטה המאבק, איגוד ערים שרון כרמל לאיכות הסביבה והתנגדיות של מאות בתי אב מהאיזור כולו בחר הות”ל לאשר את תוכנית תתל 20 ב opc 2 חדרה”.
אריאב אומר כי כבר היום סובל האיזור כולו מחריגות מ”חוק אויר נקי” לנוכח שלל התשתיות הלאומיות באיזור כמו תחנת כוח אורות רבין, מתקני התפלה, אסדת הגז וכו’. “לזה יש להוסיף את הרצון להעתיק את שדה התעופה מהרצליה למזרח חדרה ואת הרצון של בעלי מאגר לוויתן לאחסן את הקודנסט במתחם אורות רבין שבחדרה”, הוא מוסיף ואומר: “אנו עדים למצב אבסורדי שבו חדרה והאיזור כולו למעשה מקבלים “אישור” מהות”ל להפוך ל”פח האשפה” ו”החצר האחורית” של המדינה בכל הנוגע לתשתיות לאומיות .זאת שבפועל תחנת הכוח opc2 כלל אינה הולכת לשרת את האזור.
תחנת כוח. צילום אילוסטרציה: מגדלור ניוז
“מטה המאבק בראשותי ימשיך במאבק הצודק לפעול ולהוריד מסדר היום את התוכנית המדוברת . לאור זאת מטה המאבק נפגש זה מכבר עם מספר שרי ממשלה. כמו כן המטה מתכנן להפגש עם כמה שיותר שרים בזמן שנותר בטרם תתכנס הממשלה לאשר את התוכנית. על מנת לשכנע את שרי הממשלה ולפסול את התוכנית ובמקביל לקדם מעבר לאנרגיות מתחדשות עם יכולת אגירה. במקביל מטה המאבק ביחד עם הרשיות באיזור בוחנים את האפשרות המשפטיות העומדות לפנינו”.
יו”ר איגוד ערים לאיכות הסביבה שרון כרמל אסיף איזק אמר בעקבות ההחלטה: “האיגוד יאבק כנגד החלטת הוות”ל – בנוגע להקמת תחנת הכוח OPC 2 במישור המקצועי והציבורי. חוות הדעת שהגשנו קובעת בפירוש שהקמת התחנה תגרום לפגיעה משמעותית באיכות הסביבה ואיכות חיי התושבים. לחוות הדעת שותפות 18 רשויות מקומיות – בהן מתגוררים 750 אלף תושבים. יש לפעול להקמת וביסוס אנרגיות מתחדשות במרחב האיגוד – ולא להקים תחנות כוח חדשות הפועלות באמצעות דלקים פוסילים – בדמות גז טבעי.”