ביום רביעי לפני כשבוע וחצי התקיים שיתוף ציבור בנושא המטמנות ממול לשכונת עין הים בחדרה. לאחר תלונות של שנים על ריחות חריפים, עשן וזיהום שמחריבים לתושבים את חיי היום יום, התבשרו אנשי עין הים בשינויים שצפויים להיכנס לתוקף בקרוב ולשפר מעט את הסבל אותו הם חווים.
“מזה תקופה ממושכת אנחנו מתלונננים ודבר לא קורה”, אמר תושב השכונה המעורב אייל פבזנר. “עד שהתחלנו במאבק ‘חדרה עיר הזבל’ שיצר כאמור הדים הן בתקשורת והן במשרד הגנת הסביבה, איגוד ערים ועירית חדרה”.
פבזנר מנה את השינויים שצפויים להיכנס. “בחלק מהדברים ישנה התקדמות אדירה בטיפול במפגעים”, אמר והרחיב: “מגרסה הפועלת למחזור הפסולת באתר וגורמת לאבק – הייזם יחויב להכניס את המגרסה לתוך מבנה סגור ובכך למנוע הגעת ענני האבק לשכונה”.
“בעירות פנימיות- באתר אביבית (המטמנה המזרחית יותר) – ישנו הר שמוטמן כבר במלואו שכולו בוער מבפנים – עובדה בפני עצמה המוכיחה על הפרות של תנאי ההיתר, היזם הגיש תכנית לכיבוי ההר, התכנית אושרה על ידי איגוד הערים ומשרד להגנת הסביבה. חדשות פחות טובות..- בתקופה של פתיחת ההר – התושבים ירגישו חזק יותר את הסרחון. לטענת אנשי המקצוע במצב הקיים אין מענה אחר, אחרת נסבול תקופה מאד ממושכת מהבעירות.
“אכיפה– עד כה בוצעה באתר אכיפה מוגבלת עד כמעט לא קיימת- בשנת 2022 עירית חדרה מכפילה את כמות הפקחים ובתכנית עבודה השבועית- הפקחים יחויבו להכנס לאתר מספר פעמים בשבוע לצרכי אכיפה
“שינוי תנאי העבודה – במהלך רוחות מזרחיות ( הסירחון ואבק מגיעים לשכונה ברוחות מזרחיות)- המטמנה תחויב להפסיק את עבודתה
“שקיפות נתונים– עד כה ( גם היום) התושבים לא קיבלו לידיהם את תנאי ההיתר של המטמנה, נתונים סביבתיים, דוחות סיור של גורמי מקצוע במקום ועוד. ישנה כוונה להעביר את כל המסמכים ( ואנחנו לא נוותר עד שנקבל), בדיקת היתכנות טכנית של הצגת נתוני ניטור חומרים בזמן אמת באופן מקוון כך שכל תושב יוכל לדעת את הנתונים.
“רישיון עסק – רישיון עסק ניתן למטמנות לתקופה של 5 שנים. אנחנו עומדים בפני סיומו של הרישיון הקיים. בשלב הזה הייזם יקבל רישיון זמני בלבד למשך חצי שנה- בתקופה זו הייזם ידרש לעמוד בכל התחייבויות שלו כלפי הרגולטור”.
פבזנר חתם: “תודה לכל תושבי השכונה שהגיעו פיזית, שפעלו תקופה ארוכה בשטח, הגישו תלונות בזמן אמת, התחברו לשיתוף בזום ושאלו שאלות קשות. האם קיבלנו על הכל מענה- התשובה היא לא. השאלות היו קשות וניתן היה להרגיש את האכזבה הרבה ואי אמון של התושבים במערכות המטופלות במטמנות. אנחנו נמשיך להיאבק על זכותנו לאיכות חיים בשכונה ולא מטרדי הריח והאבק”.