לירן טטרו | 7.1.25 | 9:59
הגשמים העזים בשבוע שעבר גרמו לפתיחת בורות חדשים בכבישי בנימינה. בורות אלו הצטרפו לבורות קיימים, שהעמיקו עוד יותר, גם כתוצאה ממזג האוויר הסוער.
התשתיות הלקויות יצרו בעיה משמעותית עבור נהגים, שסובלים מנזקים לכלי הרכב כתוצאה מהמעבר בכבישים הפגומים. תלונות רבות הועלו על תקריות של פגיעה בצמיגים, תקלות במתלים ונזקי שלדה.
בבנימינה ישנם מספר לא מועט של כבישים בעייתיים. במוקד – רחוב הברוש הסמוך לאזור התעשיה ומתחם 'הפיל', המשופע בבורות ביוב מוגבהים וכביש לא אחיד. רחוב עץ הזית הישן וכמובן – נחלת ז'בוטינסקי, שמבנהו הטופוגרפי מביא להצפות חוזרות ונשנות מידי חורף. השנה נפער בכביש, בפינה עם רחוב האיכר, בור אימתני עליו טרם הצליחו להתגבר במועצה בצורה מלאה, כשתחילת ינואר 25', כוסה רק בחול.
בור נוסף וותיק שהולך ומעמיק הוא דווקא ברחוב הכי עמוס במושבה – כביש 653 הראשי המוביל מצומת ברניצקי לתוך בנימינה. בכיוון שבין מתחם 'הפיל' לצומת, ממש בהתחלה ליד הכיכר ותחנת האוטובוס, יש בור ותיק שהולך ומעמיק עם הזמן. לא ברור מי אמור לטפל במפגע – המועצה או נתיבי ישראל (שכן זהו כביש "ארצי"), אך הבעיה כאמור הולכת ומחריפה.
התושבים מזכירים כי תופעה זו אינה חדשה. בשנים האחרונות כבר נתבעה המועצה המקומית בנימינה-גבעת עדה בגין נזקים לכלי רכב שנגרמו עקב הצפות ותשתיות רעועות. רבים דורשים מהמועצה לפעול לתיקון הליקויים ולשיפור התשתיות, כדי למנוע הישנות של מקרים דומים בעתיד. מהמועצה המקומית בנימינה-גבעת עדה לא התקבלה תגובה.
כבישים ישנים בישראל חושפים את סודם – כך תזהו אותם
בתוך כך, למרות עבודות ריבוד שנעשות לאורך השנים, ישנם כבישים בישראל שלא שופצו לפחות שלושה עשורים. הדרך לזהות אותם פשוטה: חפשו פס חציבה צר בכביש, שרומז על הנחת כבלי תקשורת בשנות ה-90.
בשנת 1990, עם הקמת תשתיות הכבלים בישראל, חברות כמו "מתב", "גוונים", "ערוצי זהב" ו"תבל" הניחו כבלים אופטיים בתעלות שנחצבו מתחת לכבישים. החציבה נעשתה באמצעות דיסק מיוחד, שיצר תעלה ברוחב 15 ס"מ ובעומק מטר, שנאטמה באספלט לאחר הנחת הכבלים. עם השנים שקע האספלט והותיר פס בולט בכבישים שלא זכו לריבוד מחודש.
כך למשל בבנימינה-גבעת עדה, יש מספר לא מבוטל של רחובות כאלה, שפס החציבה ניכר בהם היטב, לפעמים אף מתפרק. כך לדוגמה ברחוב עץ הזית מהכניסה מדרך המסילה, הפס עמוק ו"מרשים" המעיד על חוסר בתחזוקת הכביש באופן רציני כבר שנים ארוכות. גם רחוב האיכר עם פס חציבה רציני ומצב לא משהו בכלל, וכן הדקלים – אחד הכבישים הרעועים במושבה וכאלה שנוסעים בהם די הרבה רכבים.
רחובות נוספים בבנימינה סובלים מהתופעה, בניהם נחלת ז'בוטינסקי, העצמאות ועוד. בחלק מהרחובות נעשתה סלילה חלקית מאז, או תיקונים בלבד.
אז זכרו – פס חציבה ישן יכול להיות סימן מובהק לכך שהכביש לא טופל מאז שנות ה-90.