מקובל לחשוב שאבחון של מחלת האלצהיימר אפשרי רק עם תחילתם של תסמיני איבוד זיכרון ולאחר הערכה קוגניטיבית, אך מחקר חדש שעקב אחר שינויים ביולוגיים שהתרחשו במוח האנושי במהלך 20 שנה לפני הופעת מחלת האלצהיימר, חושף תמונת מצב אופטימית.
מדובר במחקר רחב וארוך טווח שבוצע בתקופה שבין מצב קוגניטיבי תקין אצל אנשים בריאים לבין האבחנה באמצעות בדיקות רצופות במרווחים של שנתיים עד שלוש.
המחקר פורסם לאחרונה בכתב העת הרפואי היוקרתי בעולם, ניו אינגלנד והמחיש את האפשרות לאבחון מוקדם עוד לפני שמתרחשת ירידה קוגניטיבית ובכך מעניק תקווה למאבק במחלה.
משתתפי המחקר היו אנשים בריאים מבחינה קוגניטיבית שנרשמו למחקר קוגניציה והזדקנות בסין בינואר 2000 ונשארו בו עד דצמבר 2020.
החוקרים במרכז החדשנות להפרעות נוירולוגיות של בייג’ינג, השוו בין 648 אנשים שאובחנו בסופו של דבר עם מחלת האלצהיימר לבין 648 נשים וגברים שנותרו בריאים בתום המחקר.
בדיקות ההשוואה שבוצעו לאורך 20 שנה גילו שסמנים ביולוגיים (ביו-מארקרים) הקשורים למחלת האלצהיימר מתחילים להופיע במוח למעשה כ – 18 שנה עוד לפני האבחון הקליני של המחלה.
מדובר בסמנים בשם חלבוני עמילואיד שהתגלו בטווח שבין 18 – 14 שנה לפני האבחנה בהתאם לסוג הבדיקה שבה נעשה שימוש.
אלצהיימר היא מחלה ניוונית של המוח ומהווה את הגורם השכיח ביותר להתפתחות דמנציה בגיל המבוגר. המחלה נפוצה יותר בקרב נשים מאשר בגברים ועל פי הערכה נשים לאחר גיל המעבר מהוות כ – 70% מקרב החולים. על פי הערכת עמותת עמדא, כ – 150,000 נשים וגברים מתמודדים כיום בישראל עם דמנציה ואלצהיימר. על פי תחזית משרד הבריאות, עד שנת 2050, מספר החולים בדמנציה ישלש את עצמו.
בדיקת דם חדשה שזמינה בישראל המתבססת על זיהוי חלבון העמילואיד, אותו סמן ביולוגי מהמחקר החדש, מאפשרת לנבא אלצהיימר בשלב מאוד מוקדם וברמת דיוק גבוהה.
מדובר בפריצת דרך דרמטית באפשרות אבחון אלצהיימר באמצעות גילוי מוקדם של החלבונים הפתולוגים אשר שוקעים במוח במחלת האלצהיימר.
הבדיקה שנקראת AD-Detect, מיוצגת בלעדית בישראל על ידי חברת מדיקל לינק ופותחה על ידי חברת האבחון האמריקאית Quest Diagnostics שאף מפענחת את הדגימות שנשלחות מישראל בטיסה לארצות הברית.