גילוי נאות: כשהייתי ילד, הייתי פוגש את חיים פסחוב ברחוב הנשיא באור עקיבא או בבית ספר “רוטשילד” בו למדתי והוא למד. הוא תמיד היה מחובר לאמו, וכבר אז נתגלו ניצוצות גדולים של כישרון, חוכמה ויכולות מפותחות. פסחוב, עיוור מלידה, מתגורר היום בירושלים, אך מוכר היטב בקהילת אור עקיבא, הרבה בזכות פועלו, הן כנער, הן בלימודיו, והן בעיסוקיו היום.
במהלך השבועות האחרונים החל פסחוב להרצות בנושא שאולי קצת נשכח – אך ריתק אותו מאוד, גם במסגרת לימודיו באוניברסיטה העברית בירושלים – פיוטים ופייטנים. “זהו ערב שבמסגרתו תוכלו לקרוא ולהבין מה זה בכלל הדבר הזה שנקרא פיוט”, מסביר פסחוב. “מקבלים הצצה על ההיסטוריה של הפיוט והפייטנים, פיקנטריה צהובה ומעניינת במיוחד על כותבי הפיוטים. יש הרבה על מה לספר”. כזמר חובב, הוא מבצע בעצמו במהלך ההרצאה כמה פיוטים מוכרים ואהובים שמתוכם הקהל מקבל טעימה מהדבר הנפלא הזה, וכן מרחיב על משמעותם ופירושם של הפיוטים.
למי זה מתאים?
“לכולם, ובעיקר לאוהבי מוזיקה, לאנשים שמחפשים את השורשים שלהם, למי שרוצים להרחיב את הדעת והנפש, לכאלו שמעוניינים לשמוע הרצאה לא שגרתית מזמר חובב שהפיוטים פתחו לו את הלב”.
פסחוב חושף במהלך הרצאותיו גם מעט מחייו האישיים והחיים בצל העיוורון. “הרבה מאוד אנשים חושבים שהמשמעות של עיוורון דומה למה שהם חווים כשהם עוצמים עיניים”, הוא מציין. “אני מבין את זה, למרות שמדובר במיתוס. כעיוור מלידה צבע הוא רק מושג עבורי. כמוכם, אני מכיר את שמות הצבעים ומשמעותם, אבל מימי לא ראיתי אותם.
“אני מבחין בין אור, חושך וצל בעין שמאל, כך שאני יודע מתי יום ומתי לילה. וכשאני עוצם את העיניים חשוך לי בדיוק כמו לכם. אף על פי שאני לא רואה, אני יודע שהחיים יפים ומרתקים. ואי ידיעה דומה לישיבה בחושך”.
כבחור עיוור, איך אתה יודע שהקהל בהרצאה עדיין איתך?
“נשאלתי לאחרונה שאלה זאת, שגרמה לי לחשוב. ראשית, אני אוהב להופיע מול קהל, ואני מאמין שאני עושה את זה טוב. כשאני מרצה אני מרגיש שאני יכול לקחת את הקהל שלי יד ביד בדרך פתלתלה של מילים ומנגינה. לסיפור מסע. עבורי הרצאות הן כלי להרחבת הדעת והנפש, וכך אני רוצה להעביר את התכנים שלי.\
“אז איך בכל זאת כמי שלא רואה, אני שומר על קשר עם הקהל? אני מקשיב. אם אני שומע אנשים מדברים ברקע, אני מבין שאולי איבדתי אותם, ושאני צריך למצוא את הדרך המעניינת ללכוד את הקשב שלהם בחזרה. ואם יש שקט מהקהל אני יודע שתשומת הלב שלהם, מנותבת לסיפור שלי”.
במקביל להרצאות הפיוט, פסחוב גם קידם בשנים האחרונות את תחביבו וחלומו – שידור ברדיו. הוא התארח במספר תחנות רדיו והחל להקליט פודקאסטים (הסכתים) על ספרות, סופרים, פיוטים ועוד. לפני כחודש עלה לאוויר הפרק הרביעי של הפודקאסט-הסכת שהוא מנחה יחד עם אביב מלכה, “מדברים ספרות”. עד כה ראיינו השניים את ישי שריד, יובל אלבשן, מירה מגן ויהודית רותם. לתכנית ניתן להאזין באחת מאפליקציות הפודקאסטים שברשותכם.
פסחוב גם כותב בעצמו. בשבוע שעבר, לאחר פיזור הכנסת וקיום מערכת בחירות שלישית בתוך כשנה, כתב ברשתות החברתיות שיר העוסק במצבה של המדינה בראיה חברתית ואזרחית.