המושבה זכרון יעקב מציינת החודש 138 שנים להיווסדה, ובפרויקט צילומים מיוחד שנערך במושבה, מספרים התמונות את מה שהיה אז במושבה וכיצד נראה אותו המקום בדיוק היום.
זכרון יעקב נוסדה ב-6 בדצמבר 1882 בידי עולים חובבי ציון מרומניה, והייתה המושבה השלישית של אנשי העלייה הראשונה. היא הוכרזה כמועצה מקומית בשנת 1950.
ראשוני המתיישבים הגיעו מרומניה באוניה “טטיס”, שאורגנה על ידי הוועד המרכזי ליישוב ארץ ישראל וסוריה. האוניה יצאה מנמל גאלאץ שעל הדנובה ב-25 באוגוסט 1882, כשעל סיפונה הפליגו חמישים משפחות ובהן 228 נפשות. חלקן יצאו לגליל ליישב את המושבה ראש פינה, חלקם הגיעו לחיפה.
בהתחלה נקרא שמה של המושבה “זמרין”, שם יהודי או שומרוני מתקופת הבית השני או תקופת המשנה אשר משמעותו בשפה הארמית-השומרונית הוא ככל הנראה ‘כורמים’ והשתמר בשמו של כפר האריסים הערבי “זמארין” ששכן במקום לפני רכישת אדמותיו וחידוש היישוב העברי ב-1882, וכן משום ששם זה הזכיר למתיישבים את השם “שומרון” בלועזית (‘סמאריה’).
בפרויקט צילומים מיוחד שמפרסמת היום המועצה, נראים מוסדותיה הראשונים של המושבה, בראי של אז ובראי של היום.
בית הספר העממי
תושבת המושבה רותי פרסקי הייתה תלמידת כיתה א’ בשנת 1945, עת בית הספר העממי של המושבה שכן במבנה אשר משמש כיום את מוזיאון העליה הראשונה. ביום הלימודים הראשון הצטלמה רותי בפתח מבנה בית הספר, לאחרונה, כאקט נוסטלגי מקסים הצטלמה רותי בשנית על רקע הדלתות המפוארות של המבנה. אותה תמונה ישנה, אף שימשה לשיחזור הדלת כפי שהיא היום.
ספריה
הספריה הציבורית ע”ש יעקב לוי ז”ל שכנה תחילה ברחוב הרצל, במבנה אשר משמש כיום את משכ”ל, המרכז לשיפור כישורי למידה בניהול מחלקת החינוך. הספריה אשר התרחבה עם השנים עברה למבנה גדול יותר ברחוב הנשיא וכיום שוכנת ברח’ הדגן.
בריכת בנימין
מצוקת המים אשר איפיינה את ימיה הראשונים של המושבה הצעירה, הובילה את הברון רוטשילד לפתוח בפרויקט מפעל מים, ליצירת מקורות מים נגישים יותר לתושבים המייסדים. טרם הפרויקט, נאלצו התושבים לסחוב דליים וכדי מים מהבירכה ומדיר אל קוט’אב – מרחק של מאות מטרים (חלקו בעלייה מאתגרת), פרויקט המים שהחל בשנת 1889 כלל חיבור צינור תת קרקעי, שבעזרת מנוע קיטור, איפשר הזרמת מי שתיה לבריכת בנימין, ששוכנת במדרחוב.
בית הכנסת אהל יעקב קם בשנת 1886. המבנה המרשים מהווה את בית הכנסת הראשון במושבה ומשמש את קהילת זכרון יעקב עד היום.
מוזיאון העלייה הראשונה ע”ש משה ושרה אריזון
המוזיאון שוכן ב”בית הפקידות” שנבנה בשנת 1894 ע”י פקידי הברון רוטשילד ונחשב בזמנו לגדול והמפואר בארץ ישראל ב-1903 התכנסה בו הוועידה הראשונה של המורים העבריים בארץ ישראל ובו אף הוכרז על הקמתה של הסתדרות המורים. בימי מלחמת העולם הראשונה הפכו השלטונות התורכיים את המבנה לבית חולים צבאי ולמסגד. כשנטשו את הארץ חזר הבנין לשמש את אנשי המושבה כבית ועד ובהמשך כבית הספר היסודי של המושבה זכרון יעקב. כיום מציג המוזיאון את תולדות העלייה הראשונה לארץ ישראל באמצעות סיורים מודרכים ומיצגים מרשימים.
המדרחוב אשר ברח’ המייסדים כונה בעבר רח’ האיכרים, וכבר בראשית ימי המושבה שימש כרחוב מרכזי, בו בין היתר עברו חקלאי המושבה בהוצאתם את עדרי הצאן שברשותם למרעה.
גן טיול
הגן אשר נוסד בהובלת הברון, משמש את תושבי המושבה והתיירים כפיסת טבע קסומה במרחב האורבני של המושבה. גן טיול נודע כגן הראשון בארץ ישראל בו נטעה ההנהגה עצי נוי, עד אז נהוג היה לנטוע עצי פרי, מתוך תפישה כי יש למקסם את תמורותיו של העץ בארץ. בשנת ה-60 לחגיגות קום המדינה שופץ הגן.