נועם מור | 16.12.24 | 9:30
עמותת "ישראל חופשית" פרסמה את מדד החופש העירוני לשנת 2024 המדרג ערים עם יותר מ-50 אלף תושבים. מתוך 35 מקומות – למקום ה-20 הגיעה העיר נתניה ואילו חדרה נותרה יציבה בנושא "חופש" וממוקמת במקום ה-27.
'מדד החופש העירוני' לשנת 2024, שנערך בפיקוחו האקדמי של פרופ' עמית שכטר מאוניברסיטת בן-גוריון בנגב ובהובלת החוקר ארן רונדל ומתפרסם זו השנה השביעית, בחן גם השנה את מידת החופש ממנה נהנים תושביהן של 35 ערים בישראל, ודירג אותן מהעיר הליברלית ביותר ועד השמרנית ביותר. כל אחת מהן נמדדה ב-11 קטגוריות, שמשקלן נקבע על בסיס סקר עמדות ציבור שנערך ע"י החוקר נמרוד ניר, מכון אגם, האוניברסיטה העברית.
את המשקל המשמעותי במדד קיבלו שתי קטגוריות – תחבורה ציבורית בשבת וכן מסחר בשבת (16 נקודות אפשריות לכל אחת). לאחריהן, בסדר יורד: חלופת קבורה אזרחית (13 נקודות מרביות), כניסת עמותות דת למערכת החינוך הממלכתית (11), סבסוד תעריף הרחצה בהפרדה מגדרית בבריכה העירונית (9), הרכב המועצה הדתית (7), נישואים אזרחיים – מרשם עירוני לזוגות ידועים בציבור (7), היחס לקהילת הלהט"ב (6), פלורליזם דתי – היחס לקהילות היהודיות הלא אורתודוקסיות (6), תקציבי הדת (5) ונוהל בעניין אירועים בהפרדה מגדרית (4).
מקום 20: נתניה – 37%
נתניה חולקת השנה את המקום ה-20 במדד שלנו יחד עם עפולה. בשנה שעברה נתניה התמקמה יחסית באמצע הרשימה ואילו השנה היא ממוקמת בתחתית השליש השני. ירידה זאת נובעת בעיקר מעליה משמעותית בתקציב התרבות התורנית בעיר. בנתניה עדיין אין תחבורה ציבורית הממומנת ע"י העירייה בשבת, מועצת העיר עדיין לא עסקה בבחירת נציגים למועצה הדתית, האחריות על התכנים החיצוניים הנכנסים לבתי הספר נותרה במשרד החינוך ובתי הספר ולא בפיקוח העירייה ועדיין אין מרשם עירוני לזוגות ידועים בציבור. עם זאת, נתניה משמרת את השירותים המלאים אותם היא מציעה לקהילת הלהט"ב בעיר וכן מתאפשרת קבורה אזרחית.
מקום 27: חדרה – 28%
חדרה השנה מגיעה למקום ה-27 במדד שלנו, כאשר לא הרבה השתנה אצלה בשנה האחרונה – מועצת העיר לא בחרה נציגים למועצה הדתית, אין תחבורה ציבורית בשבת, אין אפשרות להיקבר אזרחית, אין תמיכה בקהילות לא אורתודוקסיות בעיר, העירייה לא לוקחת אחריות על תכנים חיצוניים הנכנסים לבתי הספר ואין מרשם עירוני לזוגות ידועים בציבור. עם זאת, חדרה קיבלה ניקוד משמעותי הודות ליחסה לקהילת הלהט"ב בעיר וכן לכך שגם השנה היא לא מסבסדת רחצה בהפרדה מגדרית בבריכה העירונית.
מה חופשי בחדרה, וקיבל ציונים טובים או בינוניים?
מסחר בשבת
על פי החוק אסור חנויות. מותר תרבות ומסעדות. בפועל אין מכולות פתוחות בדרום ובצפון העיר, רק במרכז ומעט במערב העיר. מעט מסעדות, מלבד במרכז העיר (ציון 9 מתוך 16)
בריכות בהפרדה
בבריכה העירונית "אק"ים" יש שעות הפרדה לנשים בלבד אך אין הבדל במחיר בין שעות אלו לשאר שעות הכניסה לבריכה. (ציון 9 מתוך 9)
קהילת הלהטב
מרכז הצעירים של העירייה בעיר מקיים אירועים ללהט"ב. יש עו"ס לקהילה ופרטי הקשר שלו פורסמו באתר העירייה. קיימות קבוצות איגי פעילות בעיר והעירייה תומכת בארגונים נוספים כמו תהל"ה. (ציון 6 מתוך 6)
תקציבי דת
סך תקציבי הדת העירוניים הינם 7,836,000 ש"ח, כאשר 5,300,000 ש"ח הם למועצה הדתית ו-2,536,000 ש"ח הם לתרבות תורנית. שיעור תקציב הדת ביחס לתקציב העיר הכללי הוא 0.86% וההוצאה על שירותי דת פר תושב יהודי בשנה היא 84 ש"ח. (ציון 2 מתוך 5)
נוהל אירועים בהפרדה
העירייה פועלת לפי הנחיות היועמ"ש, אבל מציינת שיש אירועים בהפרדה. (ציון 2 מתוך 4)
תחבורה ציבורית בשבת
אין תחבורה ציבורית בשבת. (ציון 0 מתוך 16)
חינוך
אין נוהל עירוני בנושא והעירייה לא מפקחת. (ציון 0 מתוך 11)
קבורה אזרחית
אין קבורה אזרחית, אך תושבי העיר יכולים להיקבר בכפר פינס או בנתניה. (ציון 0 מתוך 13)
המועצות הדתיות
מועצת העיר עדיין לא עסקה בבחירת נציגים למועצה הדתית. (ציון 0 מתוך 7)
פלורליזם דתי
אין כל תמיכה מצד העירייה. (ציון 0 מתוך 6)
נישואים אזרחיים
אין אפשרות לרישום זוגות עירוני. (ציון 0 מתוך 7)