מגדלור ניוז

‘כללית’ מובילה בשנים האחרונות את הקמתם של מרכזים רפואיים, המאגדים מכלול של שירותים תחת קורת גג אחת ובהם מרכזי בריאות הילד, מרכזים לבריאות האישה ומרכזי רפואה יועצת.  

מרכז בריאות הילד בשכונת הפארק בחדרה נפתח במשכנו החדש לפני חודשים ספורים. המרכז מספק שירותים נרחבים לאוכלוסייה בעיר. מדובר במרפאה גדולה וחדשנית עם רופאי ילדים בזמינות גבוהה ורפואה יועצת בתחום גסטרואנטרולוגיה ילדים הניתנת ע”י ד”ר פלג. בנוסף קיים במרכז רופא מומחה בתחום הריאות לילדים, שירות הניתן על ידי ד”ר חאלד עאקל, וכן שירות של דיאטנית ופסיכולוגית ילדים. בהמשך צפויים להשתלב רופאים נוספים בתחומי הרפואה היועצת בילדים, כגון אנדוקרינולוגיה, נירולוגיה ועוד.  

בתחום קידום הבריאות מציעה המרפאה מגוון רחב של סדנאות, אותן מובילים אנשי מקצוע מנוסים והכל במסגרת האפשרית והמותרת של תקופת הקורנה. הסדנאות נותנות להורים כלים שימושיים בנושאי הורות לצד הדרכה והכוונה לניהול אורח חיים בריא. הן כוללות  סדנאות הנקה, עיסוי תינוקות, בייבי יוגה, סדנה לבישול בריא, הדרכות הורים ועוד. 

ד”ר שרית פלג, מנהלת מרכז בריאות הילד: “אצלנו ב’כללית’ הילד ומשפחתו נמצאים במרכז. אנו מלווים את הילד מרגע הלידה ועד הגיוס. השירותים הרפואיים שלנו מותאמים לכל שלב ושלב במעגל החיים – החל מרפואה ראשונית, רפואה מונעת, סדנאות, רפואה יועצת ועוד. אנו פועלים כל העת כדי להבטיח למטופלים שלנו את המענה הרחב ביותר בחדרה – ליד הבית, והכל במקום אחד”.

מנהלת המרכז ד”ר שרית פלג. צילום: איציק קנטי

מרכז בריאות הילד בשכונת הפארק בחדשה, מהווה חלק מהשירותים הנרחבים שעומדים לרשות הלקוחות שלנו ברחבי העיר. למעלה מ-50,000 מהתושבים נמנים על לקוחות כללית ומקבלים שירות ב-7 מרפאות לרפואת משפחה, מרכז בריאות הילד, 6 בתי מרקחת במרפאות ועוד 1 בקונסיגנציה,  6 טיפות חלב, מרכז בריאות האישה גדול וחדש, מרפאה יועצת – דגני הכוללת מוקד לילה, טראומה, מכון רנטגן, מכון גסטרו, מכון פיזיותרפיה ועוד. בחדרה קיימת גם מרפאת בריאות נפש של כללית וגם שירותי און ליין מתקדמים.            

שאלנו את ד”ר שרית פלג מנהלת מרכז בריאות הילד, קצת על רפואת ילדים והחורף שכבר פה.  

החורף כבר כאן, הגשם הכה וכמו החורף הישראלי מזג האוויר הפכפך. ככל שיש ימים קרים וחורפים יותר, כך גם רופאי הילדים מרגישם את הפניות למרפאה עם מקרים רבים יותר של מחלות המאופיינות לתקופה זו. 

השנה יש לנו אתגר בשל התמודדות עם נגיף הקורונה. חלק מהילדים כבר חזרו למסגרות ובחורף הזה יהיה קשה להבדיל בין קורונה לבין מחלות אחרות. ברור כי השנה נצטרך לנהוג במשנה זהירות ועוד יותר מתמיד, לדאוג לכך שילד שלא מרגיש טוב נשאר בבית ועדיף עד כמה שניתן לבודד את הילד החולה משאר בני המשפחה. 

ישנם שני דברים חשובים שצריך לזכור בחורף:

  • ילדים תמיד יהיו חולים בחורף. 
  • מרבית המחלות בתקופות החורף, בעיקר בין ספטמבר לאפריל, יהיו מחלות נגיפיות של דרכי הנשימה העליונות. תסמינים נפוצים במחלות דרכי הנשימה הם בדרך כלל , שיעול, נזלת וגודש באוזניים

הביטויים החיצוניים השכיחים הם חום, שיעול, נזלת וכאב אוזניים (במידה והתסמינים דומים לתסמיני הקורונה רצוי להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הצורך בדיגום לקורונה). הרוב המכריע של המחלות הללו יחלוף מעצמו תוך שבוע עד 10 ימים, ללא צורך בטיפול או התערבות. מטרת הטיפול במקרים אלו היא הקלה ולא ריפוי – תוך שמירה על דרכי נשימה פתוחות, הקלה בשיעול והורדת החום על מנת להפחית כאב ואי נוחות. במרבית המקרים לא יהיה צורך בטיפול אנטיביוטי ו/או בתכשירים המשמשים לטיפול באסתמה כמו משאפים ואינהלציות לדוגמה. 

העברה והדבקה של מחלות זיהומיות מתרחשת על ידי חלקיקים הנישאים באוויר, לכן חשוב והכרחי לשמור על חדרים מאווררים בניגוד למיתוס המוכר, חימום החדר וסגירה הרמטית (“שרק לא תכנס רוח”) אינה תורמת להבראת הילד, אלא להפך. חשוב לאוורר את החדרים גם בחורף, בעיקר אם משהו מבני הבית חולה. 

צוות מרכז בריאות הילד בחדרה. צילום: איציק קנטי

השנה כללית דאגה לחסן ילדים מגיל 2 ומעלה בתרסיס, פלומיסט. מדובר בחיסון יעיל ובטוח נגד שפעת שניתן בתרסיס לאף. הוא זמין כעת בכללית לילדים בני שנתיים ומעלה ולמבוגרים עד גיל 49. פלומיסט הוא תכשיר חיסון שמבוסס על נגיפי שפעת חיים מוחלשים. הוא יעיל ובטוח ומומלץ למטופלים בריאים (ללא מחלות רקע וללא בעיות רפואיות אחרות). בדומה לחיסון בזריקה, גם החיסון בתרסיס מכיל השנה 4 זנים נגד שפעת. השנה ניתן לקבל את החיסון הזה ללא עלות ובחינם בתאום מראש מול מרפאת הילדים. 

מה עושים כשיש חום?
חום אצל ילדים מאוד מטריד את ההורים. צריך לזכור כי החום הוא הסימפטום ולא המחלה עצמה. החום מאותת לנו כי עלולה להיות מחלה זיהומית בגוף ולכן יש לנטרו. יחד עם זאת, חום גבוה אינו מוביל בהכרח לפרכוסי חום, הורדת החום אינה תורמת לריפוי המחלה ודרגת החום לא משקפת את חומרת המחלה.

והשנה יותר מתמיד אנחנו מבינים כי ילד חולה נשאר בבית, ומתי חוזרים לשגרה?

סוגיה נוספת שתמיד מטרידה הורים היא מתי שולחים או לא שולחים את הילד לגן? מתי ניתן לחזור לשגרה אחרי מחלה?

ישנם קווים מנחים של משרד הבריאות בנושא הזה ויחד עם זאת יש מקום ומשקל לשיקול הדעת של ההורים, וכמובן גם הגורמים המכירים ומטפלים בילד כמו אנשי הצוות במסגרת הגן.  

ריכזנו עבורכם מספר כללים קצרים שנותנים מענה לשאלה מתי חוזרים לשגרה לאחר מחלת הילד או הילדה?

גזור ושמור
  • במידה ומתעוררים סימפטומים של קורונה יש לבחון מול רופא הילדים אם יש צורך בבדיקה לנגיף ולנהוג לפי כללי הבידוד. 
  • ילד שהיה בקרבת חולה מאומת נדרש לבידוד בהתאם לכללי משרד הבריאות. 
  • במחלות חום אחרות יש לוודא כי חלפו לפחות 24 שעות ללא חום לפני החזרה לגן ובית הספר.
  • הילדים סובלים משלשולים? ניתן לחזור למסגרות הלימודים לאחר שחלפו לפחות 24 שעות מתום השלשולים.
  • הילדים החולים באבעבועות רוח או ממחלת הפה והגפיים? יש להשאיר בבית עד להיעלמותה של הפריחה. חוזרים למסגרת  בהתאם  להמלצת רופא הילדים.
  • הופעה של תולעים, מחייבת טיפול בבעיה בבית ולאחר קבלת טיפול תרופתי מהרופא ניתן לשלוח את הילדים למסגרת.
  • אודם בעיניים ללא שום תסמין אחר איננו דלקת ויכול להיות כתוצאה של יובש או גירוד ולכן לא מהווה סיבה להשאיר ילדים בבית. אם אתם לא בטוחים – כדאי להתייעץ עם הרופא במרפאה או בשירות רופא ילדים און-ליין. 
  • הפרשות מוגלתיות ודלקות בעיניים מחייבות טיפול, יש לפנות לרופא ולהשאיר את הילדים בבית כדי למנוע הדבקה של ילדים אחרים.
מה עושים בשעות הערב כשהמרפאה כבר נסגרה? 
    • רופא ילדים און־ליין: התייעצות עם מומחה ברפואת ילדים בשיחת וידאו –צ’אט און־ליין באמצעות הסמארטפון. ההתייעצות און־ליין מאפשרת למומחה להתרשם ממצבו של הילד ולתת ייעוץ בזמן אמת. השירות פועל בימי חול משעה 16:00 עד שעה 6:00 שלמחרת בבוקר. בסופי שבוע ובחגים משעה 13:00 ביום שישי (או בערב החג) ועד שעה  6:00 ביום ראשון שאחריו או יום החול שאחרי החג. השירות ניתן חינם להורים לילדים עד גיל 18.
    • שירות בדיקת רופא און ליין באמצעות מכשיר הטייטו: מכשיר המאפשר בדיקת רופא מרחוק דרכה ניתן לראות את מצב המטופל כולל בדיקת אוזניים, גרון, חום ונשימה. בימים האחרונים נרשמה עליה במספר המכשירים שנרכשו וכללית מצטיידת במכשירים נוספים על מנת לעמוד בביקוש.
  • מוקד האחיות דרך  *2700: המוקד עבוד 24 שעות ביממה, כשבמידת הצורך קיימת האפשרות אף להעביר הפניה לחדר מיון. 
  • מוקד רפואה דחופה  – במרפאה היועצת דגני ברחוב הרב עובדיה יוסף 7 חדרה. המוקד פתוח בימי א’ עד ו’ מהשעה 19:00 ועד 23:00 וביום שבת מ 9:00 ועד 13:00 וכן מ 19:00 ועד 23:00. 
עקוב
Notify of
guest
0 .
Inline Feedbacks
View all comments
דילוג לתוכן