ארגון מגדלי הפירות בישראל מדווח על ביקוש שיא בארץ ובעולם לזן האבוקדו החדש ‘מלומה’. הזן אוקלם בהצלחה בישראל והוצג לראשונה בתערוכה החקלאית “אגרו ישראל” בעין חרוד. ה’מלומה’ הינו זן אבוקדו פטנטי, דמוי ‘האס’ שמקורו בדרום אפריקה, קליפתו עבה, מחוספסת וכאשר הוא בשל קליפתו שחורה, ונוחה לקילוף והוצאת בשר הפרי.
אורן ולך ממושב תלמי אלעזר הסמוך לחדרה, חקלאי ושתלן וותיק, הוא שהביא ואיקלם את הזן בישראל, הצרכנים התלהבו מהטעם, והחקלאים הישראלים נטעו כבר מעל 2,000 דונם של “מלומה”, מהצפון ועד לנגב. קטיף ה’מלומה’ יחל בחודשים אוקטובר-נובמבר והיבול צפוי לעמוד על כ- 750 טון.
עמית אלבז, מגדל אבוקדו ‘מטעי טופ גרין’ בשפלה בדרומית: “עם הצלחת אקלום ה’מלומה’ החלטנו לטעת את זן האבוקדו החדש, במטרה לענות על צרכי הביקוש העולים לאבוקדו איכותי, בעל טעם מיוחד, ארומטי ואגוזי. ולכן גם מתוכננת נטיעה של מטע נוסף”.
מנתוני ארגון מגדלי הפירות ומועצת הצמחים עולה כי, העונה הקרובה (2023/24) מסתמנת כעונת שיא בהיקף יבול האבוקדו בישראל, הצפוי לעמוד על כ-250 אלף טון, לעומת השיא הקודם שנרשם לפני שתי עונות ועמד על כ-230 אלף טון. מתוך היבול הצפוי בעונה הקרובה, כ-130 עד 140 אלף טון מיועדים לייצוא, 45% זנים ירוקים ו-55% ‘האס’. שטחי גידול האבוקדו בישראל משתרעים על כ-140 אלף דונם, כאשר מרבית הנטיעות הצעירות הינן של זנים שחורים.
ובתוך כל, גם בתחום האורגני יש נציגות מרשימה לאזור – משק פן מכרם מהר”ל שבמועצה האזורית חוף הכרמל, ומגדלים אבוקדו אורגני ומאמינים שאבוקדו זה החיים.
יונתן פן, נשוי + 3 מכרם מהר”ל, מנהל בשותפות את העסק המשפחתי הקרוי “משק פן” שהוקם בשנת 1983. יונתן נולד לתוך המשק שהיה אז מטע של אבוקדו, ובסוף שנות ה-80 החליט אביו רלי להפוך את המשק לאורגני, למרות שהתחום כמעט ולא היה מוכר בארץ.
“אבא שלי תמיד היה הרפתקן, הוא שמע על הרעיון, החליט לבדוק אותו, וזה עבד לו. היום כבר בלתי אפשרי עבורנו להתנתק מהאידיאולוגיה שמאחורי גידולים אורגניים. אנחנו לא יכולים לחשוב על דרך אחרת לעשות חקלאות וכולנו בעד חקלאות ללא חומרים רעילים” מספר יונתן.
משפחת פן מאז ומתמיד מאמינה ביצירת איזון אקולוגי ושמירה על הטבע ולכן חברה בארגון “טוב השדה” לחקלאות אורגנית. החקלאות האורגנית מאפשרת להם להיות מדעים לשמירה על המערכת האקולוגית והסביבה: “לפעמים אתה יודע שיש לך נזק או פחת של היבול בגלל מזיקים, אבל המטרה היא לא “לנקות” את המטע לגמרי: חשוב לדעת כחקלאי אורגני שיש לך את המזיקים וגם את האויבים הטבעיים. צריך לזכור שהשאיפה היא לא לנצח את המזיקים אלא להגיע לאיזון אקולוגי בתוך המטע שלך. מעבר לזה, הדשן בחקלאות האורגנית בריא יותר לאדמה, וכך גם הצורה שבה אנחנו מטפלים בצמחיה. יונתן משתף על האידיאולוגיה המשפחתית: אנחנו מאמינים שצריך לטפל בצורה הטובה ביותר באדמה- כי היא זו שמביאה לנו את האבוקדו.
כשנשאלו למה בחרו לגדל דווקא אבוקדו אורגני מיד ענה “אבוקדו זה החיים. ישראלים אוהבים אבוקדו בגלל הטעם המיוחד, הוא מתאים לכל סלט או סנדוויץ, הוא מהווה פתרון לצמחוניים ולטבעוניים. הוא מאד בריא, מאד טעים, מזין וגם כיף לגדל אותו כעץ”.
אבוקדו הוא פרי כל כך פופולרי שהוא נמצא כמעט בכל מטבח ומככב בהרבה מאכלים, הוא עשיר בויטמינים, בחומצת שומן אומגה 3 ואומגה 6 ובמינרלים, לכן הוא נחשב למזון על. הוא הפרי היחיד המכיל שומנים בריאים וכ-20 סוגים שונים של ויטמינים ומינרלים אשר הוכחו כמורידים את הסיכון לדיכאון, כמשפרים את פעילות מערכת העיכול, בונים את העצם ומגנים על הלב, הגנה מפני סרטן, חיזוק הראייה ועוד.
טוב השדה- הארגון לחקלאות אורגנית בישראל פועל לקידום התחום האורגני בישראל, מתוך תפיסה כי ייצור מזון אורגני מיטיב עם הסביבה והאנשים הניזונים ממנו. הארגון מאגד מאות חקלאים ועוסקים אורגניים מכל הארץ, ופועל על מנת לקדם את המקצועיות, הדאגה לסביבה, המודעות, המדיניות והרגולציה בתחום האורגני.
בארגון פועלים על בסיס התורה האורגנית המושתת על 4 עקרונות: בריאות, סביבה, הוגנות ואחריות. בנוסף פועלים החקלאים למען הפחתת הפגיעה בסביבה ובפוריות הקרקע, תמיכה בבריאות האדם והגנה עליו, על החי ובצומח, הקטנת טביעת הרגל הפחמנית וההבטחה את יכולתנו להמשיך ולשמור על משאבי הטבע גם לדורות הבאים.