חרם הוא אחת התופעות הקשות שילדים ובני נוער מתמודדים אתן, ובמקרים רבים ההורים או צוות בית הספר כלל אינם מודעים לחרם שמתרחש ממש מתחת לאפם.
בימים אלה הוחל במימון המונים חברתי (giveback) לגיוס כסף למימון פיתוח אפליקציה חדשה בשם StepUP שתהיה כלי ראשון מסוגו אשר ייתן לילדים את הכוח לעצור חרם. דרכה הם יוכלו לכתוב באנונימיות ישירות לצוות בית הספר שלהם על ילד או ילדה שעוברים חרם או שיימינג ונמצאים במצוקה, ולילדים מוחרמים יהיו באפליקציה כפתורי חיוג מהיר בעילום שם למוקדי חירום. פיצ׳רים נוספים באפליקציה יציעו פתרונות יצירתיים לטיפול ולמיגור תופעת החרם והשיימינג בבתי הספר וברשתות החברתיות.
נתונים סטטיסטיים מגלים כי 1 מתוך 6 ילדים בישראל יחווה חרם. ב-60% מבתי הספר בישראל אירע חרם אחד לפחות. חרם על אחד פוגע בכולם. בילד או בילדה המוחרמים שלעיתים חוששים לדבר שמא התערבות מבוגרים תחמיר את מצבם ובילדי הרוב השקט שלא מדברים מחשש שיהפכו למוחרמים בעצמם אם ינסו לעצור את החרם, ולכן ברוב במקרים הם מעדיפים לשתוק. כל הילדים שמעורבים בחרם באופן פעיל או פסיבי, נושאים בתוכם תחושות קשות של אשמה וחוסר אונים, שילוו אותם לתמיד.
כמה סבל וכאב יכולים להימנע אם רק תהיה לילדים עצמם דרך לעזור לילד או לילדה המוחרמים, מבלי להסתכן שחיצי החרם יופנו אליהם, מבלי לסכן את המעמד החברתי שלהם, ומבלי להתמודד עם הפחד שיחשבו שאני מלשן או מלשנית.
אורלי שמש, אם חד הורית לילד בן 14.5 והבעלים של “ניתן באהבה” חברה לפיתוח משחקי ערכים ותקשורת החליטה להרים את הכפפה. בימים אלה יוצאת אורלי שמש בפרויקט מימון המונים ב-giveback (מבית הדסטארט), עבור פיתוח אפליקציה ראשונה מסוגה שתיתן לילדים את הכוח לעצור את החרם הבא. מדובר בכלי טכנולוגי פשוט, ידידותי וקל לתפעול, באמצעותו יוכלו הילדים לכתוב באנונימיות מוחלטת ישירות לצוות בית הספר שלהם על ילד או ילדה שעוברים חרם או שיימינג ונמצאים במצוקה.
מה שהוביל את אורלי שמש לפתח את האפליקציה הוא המקרה הטראגי שאירע לפני כשנה של ילד בן 10 אשר קפץ מקומה 6 אל מותו בגלל שיימינג כיתתי. “הלב שלי נשבר וידעתי שחייב להימצא פתרון שיימנע את החרם, את הכאב וחלילה את האסון הבא”, נזכרת שמש. “חיפשתי פתרון פשוט, שיהיה קרוב לעולם התוכן של ילדים ונוער ויאפשר להם לעשות את הדבר הנכון מבלי לסכן את מעמדם החברתי. בטווח הארוך מדובר בשינוי תפיסתי ועידוד דפוסי התנהגות חיוביים כמו אחריות, מעורבות חברתית, חברות, ערבות הדדית, הקשבה
לעצמי, נקיטת עמדה ועוד – המסר שיחלחל ויעבור אל הילדים הוא המסר שהם הרוב, שהם לא לבד, שיש להם דרך להתנגד למיעוט שנוהג בבריונות – ושיחד יש להם כוח עצום. מדובר בהרבה יותר מאפליקציה של דיווח אנונימי – אני בהחלט מאמינה שדרך האפליקציה הילדים ינטרלו את החרם עוד לפני שהוא יתחיל לתפוס תאוצה ולפגוע בילד או בילדה הבאים״.
איך זה יעבוד?
כל בית ספר יקבל אזור פרטי משלו באפליקציה, ובאזור הפרטי יוכלו הילדים לפנות ישירות לצוות המורים שלהם דרך האפליקציה מבלי להזדהות, ולספר על ילד או ילדה שעוברים חרם ונמצאים במצוקה. הילד המדווח יקבל משוב חיובי ומעצים על כל שדיווח ועזר לילד אחר. צוות המורים ייעזר במידע שבאפליקציה כדי להתערב מקצועית. באפליקציה יהיו אנג׳לים סודיים שיציעו אפשרות של אחריות ומעורבות של השכבות הבוגרת להתנדב דרך האפליקציה ולהיות מלאכים סודיים של ילדים צעירים מהם. כמו כן תכלול האפליקציה כלים ומידע בזמן אמת לבתי ספר – סטטיסטיקות ועקומות שינוי ולמידה, כלים יישומיים למדידת האקלים הבית-ספרי לקבלת מידע מהימן על תחושות התלמידים באופן שוטף.
לילדים מוחרמים יהיו באפליקציה כפתורי חיוג מהיר בעילום שם למוקדי חירום 105- הגנה על ילדים ברשת וער״ן – עזרה ראשונה נפשית. כמו כן תכלול האפליקציה כלים יצירתיים למניעת חרם ולעידוד שיח חיובי.