מגדלור ניוז

נמשכות הבעיות סביב המתקן לטיהור שפכים (מט”ש) בחדרה. מדובר בבעיות תקציביות קשות של מיליונים רבים שבגינם לא ניתן נכון להיום להרחיב את המכון – ובכך למעשה אי המסוגלות לחבר בתים חדשים שנבנים לטיהור שפכים שנדרש להם. המשמעות: עיכוב מסתמן במתן היתרי בנייה לפרויקטים חדשים בחדרה, אור עקיבא והאזור – ולמעשה עצירת בנייה.

מט”ש חדרה משרת את חדרה, אור עקיבא, פרדס חנה-כרכור ועד וג’סר א-זרקא ועוד. ההתפתחות בחדרה בשנים האחרונות וכן בדרום אור עקיבא עם שכנות ‘אור ים’ הענקית, מגבירים את הצורך במט”ש גדול שיכול להכיל את הקיבולת של עוד עשרות אלפי תושבים חדשים בדירות נוספות.

כעת מתברר כי על מנת להשלים את מלוא הפרויקטים המתוכננים באזור חדרה, חייבים להרחיב את המט”ש בעלות של 45 מיליון שקל, שאם לא כן – יתעכב מאוד שיווק קרקעות ל-3,000 יחידות דיור. הבעיה: אין ממשלה, תקציבים מוקפאים וכך גם המיליונים של המט”ש.

למט”ש חדרה מחוברים כיום הישובים – חדרה, אור עקיבא, פרדס חנה – כרכור (למעט חלק שמחובר למט”ש עירון), בנימינה -גבעת עדה, ג’סר אל זרקא, קיסריה, בית חנניה ושדות ים, וכן אזור תעשיה קיסריה.

צילומים: אתר מט”ש חדרה ויח”צ

בישיבה האחרונה של הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה חיפה שהתקיימה בחודש פברואר האחרון, נודע כי אין התקדמות ממשית בפתרון וסגירת מתווה המימון והסגירות התקציביות הנדרשות לצורך הגדלת המט”ש, וזאת למרות הזמן הרב שעבר והחסם המהותי שהדבר מהווה לפיתוח המרחב.

על פי הוועדה, כיום יש “על הנייר” מקום לעוד כ-6,000 יחידות דיור בלבד בכל האזור, שהמט”ש יכול להכיל. בפועל כך מסתמן, מדובר בכמות קטנה אפילו עוד יותר.

לפי נתונים שנאספו ע”י לשכת התכנון בסוף 2019 לגבי האכלוס הצפוי בישובים בשנים הקרובות הנתונים הם כך:
  • יחידות דיור – צפי אכלוס ב-5 שנים שבין 2019 – 2024 :כ-17,000 יח”ד.
  • מסחר ותעסוקה – צפי אכלוס ב-5 שנים שבין 2019- 2024 :בין 830-350 אלף מ”ר. תוספת שפכים של מסחר ותעסוקה = שווה ערך לתוספת של בין 2500-1000 יח”ד.
  • סה”כ צפי אכלוס יח”ד ושטחי תעסוקה ומסחר הוא כ-18 עד 20 אלף יח”ד ב-5 השנים שנבחנו (2019-2024).

בוועדה אמרו כי “נושא הרישוי (היתר הבניה) להגדלת המט”ש לא קודם ולא טופל – טרם הוגשו בקשה למידע ובקשה להיתר בניה. הוועדה חוזרת על עמדתה שקיימת חשיבות רבה בקידום תהליכי הפיתוח וכי יש לתת מענה לביקושים הקיימים והחזויים ולתוספת האוכלוסייה והתעסוקה בישובים, ושבהתאם לכך קיים הכרח להמשיך בפעולות להגדלת המט”ש”.

עוד צוין כי “המתווה התקציבי נקלע למבוי סתום, מאחר שכתנאי לקבלת המענקים וההלוואות מהמדינה (45 מלש”ח מענק ועוד אישור להלוואות), רשות המים דורשת מהישובים המבויבים כיום למט”ש להתאגד תחת ‘תאגיד מי חדרה’, ומבקשת להוסיף עוד ישובים לתאגיד (אליכין וחריש), אולם אין הסכמה של כל הישובים למהלך זה. נציג רשות המים ציין בעת הדיון, כי באפשרות הישובים להשיג מקורות מימון עצמיים להגדלת המט”ש (הלוואות מהמגזר הפרטי או הלוואות מדינה), כאשר רשות המים תסייע, בין היתר ע”י כך שתאפשר שיפוי ע”י העלאת מחיר המים”.

עקוב
Notify of
guest
0 .
Inline Feedbacks
View all comments
דילוג לתוכן