מגדלור ניוז

ב-2021 הגישה המועצה המקומית בנימינה-גבעת עדה עתירה ובקשה לצו מניעה לבית המשפט המחוזי בחיפה כנגד הפקדה של תכנית המתאר של היישוב. מאז התקדמו הדיונים אך הסכנה לא חלפה, בדמות רצון המדינה (ותמ”ל) להקים 1,900 יחידות דיור חדשות במושבות ולשנות את צביונן.

כחלק מהמאבק, תקיים המועצה ב-27.5.24 שיתוף ציבור עם התושבים, שבו תיתן במה לקולות השונים ותבקש את מעורבותם בנושא החשוב. כל הפרטים לגבי שיתוף הציבור יפורסמו בקרוב, וקישור להרשמה ישלח לתושבים.

גורמים במועצה טוענים כי התוכנית המוצעת אינה תואמת את אופי המושבה וצפויה להכביד על התשתיות והשירותים הקיימים ביישוב. לכן, הם מנהלים מאבק להכנסת שינויים שיבטיחו את שמירת האופי הכפרי והשקט של בנימינה. מנגד, גורמי ותמ”ל וקבלנים מקדמי התוכנית טוענים שהיא חיונית לפתרון מצוקת הדיור במרכז הארץ ושהיקף הבינוי המתוכנן הוא המינימום הנדרש באזור הצפון של השרון.

צו המניעה ב-2021: המועצה עתרה נגד תוכנית המתאר של המושבה
על פי העתירה והבקשה לצו מניעה שהוגשה לפני כשלוש שנים, טוענת המועצה כי חרף העובדה שמתנהלים הליכים משפטיים כנגד הולנת”ע והמועצה הארצית, ודיון בעתירה נקבע לחודש נובמבר, בחרו מוסדות התכנון באופן דורסני וחד צדדי להמשיך לפעול להפקדת התכנית. עוד נטען כי בבסיס עתירה זו טענה של חריגה חמורה מסמכות, פגמים קשים בתהליכי קבלת ההחלטות ועוד.

בבסיס העתירה, עומדת התכנית המתאר שהוגשה למוסדות התכנון כאשר הולנת”ע ערכה בה  שינויים מהותיים בניגוד לעמדת המועצה ולעמדת הוועדה המחוזית חיפה. לדעת מגישי העתירה, השינויים שערכה הולנת”ע יהרסו  את האופי הכפרי והמיוחד של האזור בכך שהיא דורשת לבנות מספר יחידות דיור גדול מדי שיצור צפיפות אדירה שלא מותאמת לתנאים בשטח כשבמקביל מצמצת משמעותית את אזור התעסוקה שאמור לספק מאות מקומות עבודה למושבות הגדלות. כמו כן, היא פוגעת אנושות בתכניות הפיתוח של תיירות החקלאית באזור.

חשוב להדגיש, כי המועצה עמלה במשך שבע שנים על תכנית מתאר בשיתוף התושבים ואשר קיבלה באופן חסר תקדים את ברכתה ואישורה של הוועדה המחוזית לתכנון ובניה בחיפה ואושרה להפקדה. למרות זאת, באבחת החלטה אחת, בדיון קצר בולנת”ע בדלתיים סגורות (והריסה של 7 שנות עבודה כאמור) שהגיעה לצורך אישור בוועדת המשנה של המועצה הארצית לתכנון, שונתה באופן מהותי ודורסני על ידי הולנת”ע תוך חריגה חמורה מסמכותה.

השינויים המהותיים שדרשה הולנת”ע הונחתו ללא התראה מוקדמת ובניגוד לדעות המומחים. עיקר השינויים הוא גידול במספר יחידות לדונם שאינן מתאימות למושבות.

צילומים מרחבי בנימינה: בן רוזנברג, רשות-הטבע והגנים | מגדלור ניוז

“הולנת”ע החליטה לדרוס את בנימינה-גבעת עדה ולהרוס את צביונה הייחודי שלא בצדק. ההחלטה של המדינה לשנות שינויים מהותיים בתכנית שעליה עמלנו שבע שנים והתחשבה הן בצורך המדינה בפיתוח והן ביכולות הגידול של המושבות, היא לא סבירה ואף הרסנית


על פי תכנית המתאר שאושרה בוועדה המחוזית, סוכם כי יבנו בין 6-10 יח”ד. יש בכך הרתמות למאמץ הלאומי לייצור יחידות דיור חדשות על ידי שילוש מספר התושבים אולם עם זאת מדובר במספר יחידות שישתלבו בתמהיל הקיים של המושבה. לעומת זאת, בטענה של התייעלות הקרקע, החליטה הולנת”ע באופן דורסני וללא כל התראה מוקדמת, כי ייבנו 15 יח”ד לדונם ובכך להוביל לגידול של פי 6! באוכלוסייה בזמן קצר, מה שיעמיס על  התשתיות הקיימות שלא ערוכות לגידול שכזה.

בנוסף לכל אלו, לא רק שהולנת”ע מבקשת להגדיל פי חמש את האוכלוסייה, היא גם מונעת את פיתוח אזור התעשייה העתידי של שתי המושבות, בנימינה וגבעת עדה, שאמור לספק מקומות עבודה חדשים והכנסות סבירות לגודל המושבות המתוכנן. בשינויים שערכה  הולנת”ע שאליהן מתנגדת המועצה, ישנו צמצום משמעותי של אזור התעסוקה המתוכנן. צמצום אזור התעסוקה למעשה יביא את המושבה לקריסה כלכלית של מושבות מתרחבות ללא עוגן כלכלי מתאים.

איתי ויסברג ראש המועצה בנימינה-גבעת עדה: “הולנת”ע החליטה לדרוס את בנימינה-גבעת עדה ולהרוס את צביונה הייחודי שלא בצדק. ההחלטה של המדינה לשנות שינויים מהותיים בתכנית שעליה עמלנו שבע שנים והתחשבה הן בצורך המדינה בפיתוח והן ביכולות הגידול של המושבות, היא לא סבירה ואף הרסנית.

“לא בכדי תכנית המתאר זכתה לאישור כל הגורמים המקצועיים לרבות צוות הוועדה המחוזית וצוות המתכננים מטעם מנהל התכנון עצמו. לחזור פעם אחר פעם על אותה הטעות ולכפות על ישוב תוכנית מתאר שלא מותאם למידותיו היא בכיה לדורות ולא ניתן לכך יד.  אנחנו בעד פיתוח המועצה והקמת יחידות דיור חדשות, אך לא נאפשר לתכנית רעה זו, כפי שהוגשה, לעבור”.

עדכון ראשון: 27 באוקטובר 2021 בשעה 10:28
עקוב
Notify of
guest
6 .
Inline Feedbacks
View all comments
אורח
אורח
15/05/2024 22:15

זה החזון של הפורום הכלכלי “עיר 15 דקות” בו שותפות מדינות רבות כולל ישראל,
זאת מגמה עולמית, לצמצם את שטח המחייה של האוכלוסיה . להניע את האוכלוסיה ממגורים כפריים למגדלים רבי קומות .שכל השירותים ינתנו במרחק של 15 דקות מהמגורים. נותן יותר שליטה על התושבים ויכולת להגביל את התנועה שלהם כמו בתק’ הקורונה.

1 4 5 6
דילוג לתוכן