מחלות נפש הן מחלות שקופות, הפצע של מתמודד הנפש סמוי מן העין, אבל נוכח במגוון של התנהגויות חריגות שבין התבודדות קיצונית לפעולות חריגות, קשיי תקשורת וחוסר שליטה.

מתמודדי נפש רבים אינם מגיעים לאבחון וטיפול על רקע של בושה, הסתרה או הכחשת הקושי, מה שמשאיר אותם ואת המשפחות שלהם טועים בערפל לגבי הבנת מקור הקושי ובעיקר מאד לבד.

נקודת השבר בחייו של משה, המתמודד עם סכיזופרניה התרחשה כשהיה בן 30. הוא התגורר בדירה שכורה עם בת זוגו ולמד לתואר ראשון. זה היה פרק זמן לאחר  דיכאון שהתפרץ בעקבות גירושיו.

משה, כיום בן 44, עבד אז עם אביו בחברת אינסטלציה כקבלן משנה. הוא סיפר לסובבים שהייתה לו התגלות במהלכה פגש דמות שגילתה לו שאביו אנס אותו. בני המשפחה לא האמינו לדבריו ולא שתפו עימו פעולה, ובשל חוסר האמון בדבריו החליט לנתק  עימם קשר.

סמוך לנתק, תבע משה את האב לדין על אונס. האב אומנם יצא זכאי, אולם ההתמודדות עם משבר האמון מול הבן,  עם עלילת השווא מול המשפחה המורחבת ועם המשפט הותירה בו ובכל בני המשפחה פצע כואב.

המשפחה שחשדה שמדובר בבעיה נפשית, נזקקה לעזרה והגיעה למרכז יה”ל  לפגישת ייעוץ משפחתית. מאחר שלא היה ניתן אז לאבחן את משה ולא הייתה אפשרות לפנות אליו ולעזור לו, מנהלת המרכז שוחחה עם בני המשפחה ועזרה להם בינתיים, למצוא דרך לקחת זמן ומרחב להירגע.

משה מתאחד עם משפחתו. צילום: אלבום משפחתי

הנתק בין משה למשפחתו נמשך כ-11 שנים.  הדאגה לבריאותו והכאב על הנתק המשיכו ללוות אותם, כל אחד בדרכו. בעקבות הנתק, שני אחותו של משה, החליטה להצטרף לקבוצת אחים של מתמודדי נפש שנפתחה במרכז יהל, כדי ללמוד איך להתמודד עם הסיפור המשפחתי שלה בעזרת ניסיונם של אחים כמוה.

ואכן, בעקבות הסיפורים ששמעה  בקבוצת האחים על מתמודדי נפש אחרים שמתנהגים בצורה חריגה כלפי בני משפחתם, הבינה שאחיה לוקה במחלת נפש וחיכתה להזדמנות ליצור אתו שוב קשר, לעזור לו להגיע לטיפול ולהחזיר אותו לחיק המשפחה.

לפני שנה וחצי משה יצר קשר עם שני ואימה בתווך קרוב משפחה, התקיים ביניהם מפגש  מאחד ומרגש. במפגש למדו האם והבת על הקשיים והאתגרים החברתיים והתקשורתיים עימם מתמודד משה.

למשל,  הוא התנתק מקשרים חברתיים, אבל חי עם חברה שפרנסה אותו ולמעשה עסקה בזנות, מבלי שמשה יבין זאת. בנוסף, משה התאהב באם המשפחה שגרה בשכנות אליהם והטריד אותה עד שהמשפחה נאלצה לעזוב ולשלוח לו צווי הרחקה, אליהם הוא לא נשמע.

בעקבות עבירה זו, משה  נכנס לכלא. זו הייתה נקודת מפנה בסיפור המשפחתי מאחר שהסניגורית הציבורית שמונתה לו יצרה קשר עם שני אחותו, וזו ספרה לה שלא מדובר בעבריין אלא במתמודד נפש. משה  נשלח להסתכלות ואובחן עם מחלת הסכיזופרניה. מאחר שבתקופה הנתונה היה שרוי בהתקף פסיכוטי, הוא נשלח לאשפוז בבי”ח פסיכיאטרי שם הוא מקבל טיפול תרופתי וליווי של פסיכיאטר ופסיכולוג.

שני ואימה מבקרות אותו בבית החולים והוא מגיע להתארח בביתה של שני. האשפוז, האבחון וחידוש הקשר עם בני המשפחה, פתחו הזדמנות עבור משה לטיפול והסדרת זכאותו להכרה וקצבת נכות מטעם הביטוח הלאומי. קצבה זו תאפשר לו לממן את מחייתו בטווח הארוך.

בהדרגה, התחדש הקשר גם עם בני משפחה נוספים. אומנם לא קל לשים בצד פגיעות שחלו בעבר, אולם שני הובילה את המהלך המשפחתי במיוחד מול המפגש עם האב בתבונה וברגישות. לאחרונה התקיים מפגש בין אבי המשפחה למשה. שני  הכינה את אביה מראש להימנע בשלב הזה מאזכור נושאים כואבים מהעבר והמפגש התקיים בהצלחה.

בשנה האחרונה, שני הצטרפה פעם נוספת לקבוצת האחים של מרכז יהל חדרה. חזרתו על משה לחייה, פתחה את הפצע המשפחתי, עוררה שוב שאלות לגבי ההתמודדות שלה עם הקשר אתו וסימני שאלה לגבי “מה קורה לאח שלי, מה עומד מאחורי ההתנהגות החריגה שלו והאם ואיך אני יכולה לעזור לו “.

שאלות אלה ועוד מלוות לעיתים קרובות אחים של מתמודדים שלא הגיעו לאבחון פסיכיאטרי, בגלל סירוב והכחשה שלהם או של הוריהם.   בקבוצת האחים, שני פגשה אחים ואחיות המתמודדים כמוה עם יחסי משפחה מורכבים, עם סוגיות של בושה ואשמה, זהות, שייכות ועוד.

בקבוצה התקיים מרחב בטוח של שיתוף והקשבה המאפשרים לאנשים להיפתח ולספר את הסיפור האישי והמשפחתי שלהם. שני שתפה את הקבוצה בתהליך שאחיה עבר ועובר ובשינויים שכל משפחתה עוברת. האבחון והטיפול לצד הקבלה ההדרגתית של המצב מצד המשפחה. הסיפור שלה מעודד ומספק השראה לכל חברי הקבוצה.

שני  מספרת: “מרכז יה”ל חדרה  והמדריכה חגית  ספנסר   עזרו לי ולבני משפחתי  להכיל ולקבל את התחושות שלנו לאור המצב, ההקשבה לצד הליווי והתמיכה  סייעו לנו לחדש את הקשר עם משה ולחזור להיות משפחה. חגית עצמה היוותה עבורי עוגן בתקופה סוערת ומורכבת ועזרה לי להוביל תהליך משמעותי במשפחתי תוך שימת דגש שהחוסן הנפשי שלי קודם לכל”.

סדנא נוספת ומקוונת בפריסה ארצית המיועדת לקבוצת אחים של מתמודדי נפש והינה ללא עלות, תיפתח במרכז יה”ל חדרה ב-30 במאי בשעה 17:00 ותתקיים בזום. לפרטים והרשמה ניתן לפנות למרכז יה”ל חדרה   בטלפון . 04-6367686.

עמותת איכות בשיקום מפעילה ארבעה מרכזי משפחות יה”ל ברחבי הארץ (ראשל”צ, חדרה, כפר סבא ואשדוד) ולכל מרכז שלוחה בעיר נוספת. המרכזים ממומנים ומפוקחים על ידי משרד הבריאות. המרכז שם דגש על מקומה המרכזי של המשפחה בתהליך שיקום, בעבודה משותפת ושיתופית הכוללת את המתמודד, המשפחה וגורמי הטיפול והשיקום, ברוח גישת ההחלמה בבריאות הנפש.

עקוב
Notify of
guest
0 .
Inline Feedbacks
View all comments
דילוג לתוכן