שר המשפטים, יריב לוין, חתם על צו לפיו יוקמו שני בתי משפט קהילתיים חדשים. האחד בעיר חדרה והשני באשקלון. בנוסף, הנחה על הרחבת פעילותם של בתי המשפט הקהילתיים בכפר סבא, עכו, רמלה חיפה ונצרת.
לדברי שר המשפטים, ״הקמת בתי משפט קהילתיים נוספים והרחבת פעילותם של הקיימים, זהו מהלך חשוב. מהלך שיסייע בידי אזרחים רבים יותר להשתתף בהליך הייחודי של בית המשפט הקהילתי. בכך, להביא להפחתה בפשיעה ולשיקום חברתי מהיר יותר”.
בית המשפט הקהילתי בחדרה יפעל במבנה בית משפט השלום בעיר. מדובר במודל של הליך פלילי חלופי אשר במרכזו שיקום בקהילה כאמצעי למניעת פשיעה חוזרת. מודל זה שייך למשפחת בתי המשפט לפתרון בעיות, שמטרתם התמודדות עם בעיות המובילות לפשיעה בפיקוח של בית המשפט. פעילותם של בתי משפט אלה מבוססת על ההנחה כי מרבית העבריינות החוזרת היא סימפטום לבעיות עומק כמו: עוני; ניכור והדרה; התמכרות; לקויות לא מטופלות; אלימות והזנחה .
על פי המודל, על מנת להתמודד עם העבריינות ולמנוע את הישנותה יש לטפל גם בבעיות המחוללות אותה. תוכנית בתי המשפט הקהילתיים מופעלת על ידי שיתוף משרדי הממשלה הרלוונטיים להליך הפלילי: הנהלת בתי המשפט; משרד המשפטים;הפרקליטות; יעוץ וחקיקה – פלילי; הסניגוריה הציבורית; משטרת ישראל – תביעות; משרד הרווחה והביטחון החברתי – שירות המבחן למבוגרים.
מודל העבודה של בית המשפט הקהילתי מורכב משתי זירות מרכזיות: ההליך הפלילי – שהוא נקודת המוצא ואשר בגבולותיו מתנהל ההליך המשפטי; המעטפת השיקומית – קהילתית המיועדת לסייע בפתרון הבעיות עמן מתמודדים המשתתפים ובחיבור לקהילה ולמענים תומכים. מודל מיטבי כזה מנוהל באמצעות ועדת היגוי משותפת ומנגנונים ייחודיים נוספים המאפשרים את עבודת הצוות, את פיתוח תשתית השיקום, ומשמרים את מכלול התנהלות ההליך החלופי ואת יחסי הגומלין בין שתי הזירות הללו.
אגף שירות המבחן מבוגרים, האמון על שיקום עוברי חוק בקהילה, מהווה חלק משמעותי בהליך שעוברים הנאשמים בבתי המשפט הקהילתיים, בגיבוש והובלת תהליכי השיקום, יישומם, ובליווי של הנאשמים בתוכניות השיקום השונות.
קציני המבחן הקהילתיים עורכים את בדיקות ההתאמה לתוכנית, מובילים את תוכניות השיקום של עוברי החוק, ובמסגרת תפקידם הם נדרשים לעבודה הן ברמה הפרטנית משפחתית והן ברמה המערכתית והקהילתית, תוך מציאת פתרונות מהירים ורלוונטיים למשתתף, יצירת קשר עמו והגברת האמון שלו במערכות השונות.