חג הפסח המתקרב מוביל לצריכת מזון רבה יותר ובכלל זה בשר ודגים . מכאן שיש לצרוך מזון מהחי רק במקומות מפוקחים, מבוקרים ומורשים, על מנת להמנע מפגיעה בבריאותנו.
ד”ר ריאד בדראן, ווטרינר ראשי ומנכ”ל איגוד ערים ווטרינרי שומרון ,” מזון מן החי הוא בעל גורמי זיהום שונים , שיכולים להתפתח, כל שכן במזג האוויר שמתחמם לקראת פסח. פקחי האיגוד עורכים מסיירים בשטח ומקיימים ביקורות יום יומיות בעסקים שמאחסנים, מייצרים ומוכרים מזון מן החי – עופות, בשר, דגים ומוצריהם, כחלק מהדאגה לבריאות הציבור ועל מנת למנוע שיווקם של מוצרים שאינם ראויים למאכל אדם”.
יו”ר האיגוד אילן שדה: “אנו מאחלים לג פסח שמח לכל תושבי המרחב, ועמלים על מנת שהבשר שיסופק בחג יהיה בריא לכל”.
לשירותכם ההנחיות שפרסם האיגוד לקניה, טיפול ואחסון מוצרים מן החי:
קניית בשר ועופות:
- יש לקנות בשר, עופות ומוצריהם רק בבתי עסק מורשים המחזיקים ברישיון עסק תקף.
- יש לשים לב לרמה התברואתית של בית העסק, לניקיון בעסק, ללבוש ולהיגיינה האישית של המוכרים.
- הקפידו לקנות עופות או בשר מצוננים (טריים ) כאשר הם מאוחסנים במקרר בלבד וכן שהטמפרטורה לא תעלה על 4 מעלות צלזיוס. טמפרטורות נמוכות מאטות התרבות החיידקים במוצר.
- הקפידו כי מוצרי בשר קפואים יאוחסנו בהקפאה עמוקה. ודאו שהינם קשים כאבן. סימני קרח ודם מתחת לאריזה מעידים כי המוצר הופשר והוקפא שנית , ומומלץ להימנע מקנייתו.
- הקפידו כי המוצר שנרכש מציג תכונות אופייניות ( צבע, ריח וכו’ ) המוכרות לכם.
- זכרו כי טחינת בשר חייבת להתבצע לעיני הלקוח בלבד. בשר טחון מראש הינו מוצר מאוד רגיש והתרבות החיידקים המזהמים בו רבה יותר מכל מוצר אחר.
- מוצרים הארוזים מראש חייבים להיות מסומנים בפרטי היצרן וכתובתו. הקפידו לבדוק גם את סימון התוקף של המוצר.
- ערכו את קנית הבשר, העופות ומוצריהם כקניות אחרונות ומהרו הביתה על מנת להכניסם למקרר או למקפיא.
טיפול בבית בבשר ועופות:
- בשר/ עופות יוחזקו במקרר או במקפיא עד לסמוך להכנתם לבישול.
- הפשרת מוצרים קפואים תעשה במקרר בלבד.
- אין להפשיר ולהקפיא שנית.
- הקפידו על הפרדה פיזית בין בשר לירקות בעת הטיפול והאחסון.
- יש לרחוץ את הידיים במים וסבון לפני ואחרי הטיפול במוצרי מזון מן החי.
- אין להחזיק מזון מבושל ליותר משעתיים מגמר הכנתם מחוץ למקרר. לפני ההגשה יש לחמם בחום גבוה וממושך ככל האפשר.
- יש להקפיד על ניקיון המטבח, הכלים ולהגן על המזון מפני זבובים ומזיקים אחרים.
טיפול בדגים:
- בדגים כמו בשאר מוצרים מן החי, תמיד ישנו זיהום מסוים. אי שמירתו בקירור רק מעלה את רמת הזיהום של החיידקים.
- תמיד עדיף לרכוש דגים טריים בחנויות או ברשתות השיווק הנמצאות בפיקוח וטרינרי ומשרד הבריאות .יש להימנע מלרכוש דגים מרוכלים. הדגים הנמכרים ע”י רוכלים הינם מזוהמים ומאיכות ירודה ומהווים סכנה מידית לבריאות.
- בעת הקניה, חובה שהדגים יהיו מוחזקים בקירור.יש לערוך קניית הדגים ומוצריהם כקניות אחרונות ולמהר הביתה כדי להכניסם למקרר ו/או למקפיא עד סמוך להכנתם לבישול.
כיצד מזהים טריות הדג:
- עור הדג: הריר המכסה את הדג צריך להיות מבריק ולח, דבר המבטיח את טריותו. ככל שחולף הזמן הריר נעשה פחות צמיגי ויותר מיימי.
- שריר הדג: בדיקה חשובה ביותר. קשיון השרירים מתחיל בדגים השונים בזמנים שונים. בד”כ מדובר בשעות ספורות. יש להחזיק את הדג בראש כשהגוף במצב אופקי. אם ישאר ישר לגמרי סימן שהוא טרי.
- טביעת אצבע: לוחצים באצבע על בשר הדג. האצבע לא אמורה להשאיר שקע במקום הלחיצה.
- צבע הזימים: הזימים צריכים להיות אדומים, בדג שהוכנס לקרח מייד עם הדייג – הצבע יהיה ורוד עד אדום בהיר.
- עיני הדג: כאשר בוחרים דג טרי, הסתכלו לו בעיניים וודאו שעיניו אינן עכורות, אלא נוצצות ומבריקות.
- הריח של הדג: ריח לא נעים מעיד על אי טריות.
- ניקוי הדג: לא מומלץ לנקות את הדגים לבד. עדיף לדרוש מהמוכר לעשות זאת בעת הקנייה.
- חיי מדף של דגים טריים הוא 5 ימים מרגע הדייג.