מגדלור ניוז

השבוע הותקנו לראשונה פאנלים סולאריים על גגות של חמישה בניינים משותפים ברחוב התקווה בפרדס חנה-כרכור. הפרויקט הוקם במסגרת מיזם ״שמש לכולם״, מיזם משותף של משרד האנרגיה והתשתיות, קק”ל ועמותת הפורום הישראלי לאנרגיה. זהו הפרויקט הראשון במסגרתו התארגנו מספר בניינים ברחוב אחד במהלך משותף. ההספק של כל מערכת מותקנת עומד על כ-19 קילו וואט, ובסך הכל מעל 95 קילו ואט מותקן בחמש מערכות. בעלי הדירות בבניין ייהנו מרווחים מייצור אנרגיה נקייה ללא הוצאה של שקל אחד מכיסם. חברת “וולטה-סולאר” היא החברה שמקימה את המערכות הסולאריות בבניינים אלה.

התקנת המערכות הסולאריות השבוע | צילומים: זאב שביט

על מנת לקדם ייצור אנרגיה מתחדשת בישראל תוך מקסום פוטנציאל השטחים המבונים, יש צורך בהטמעת מודלים חדשניים אשר יגייסו את הציבור הרחב להשתתפות פעילה במשק האנרגיה. גג סולארי בבניין משותף הוא אחד המודלים האפשריים, כאשר הדיירים מתאגדים ביחד על מנת להתקין מתקן ייצור של אנרגיה סולארית על גג הבניין.

הפרויקט החל במפגש שאורגן לפני כ-3 שנים ע”י ועדת איכות הסביבה של המועצה המקומית פרדס חנה-כרכור בשיתוף מיזם “שמש לכולם”, בעקבותיו פנו תושבי הרחוב ל”שמש לכולם” לסייע להם להקים את המערכת. פרדס חנה-כרכור הצטרפה לאחרונה לרשויות המקדמות את המעבר לאנרגיה סולארית בבתי התושבים: במסגרת פרויקט “שמש לכולם”, התקווה היא כי הפרויקט ברחוב התקווה יביא להרחבת הגגות הסולאריים ביישוב.

בניינים משותפים מהווים כ-80% מהשטח הבנוי בישראל, אולם עד היום, בשל מגוון סיבות, קיימים בישראל רק בניינים משותפים בודדים אשר עליהם הוקמו מערכות סולאריות. ההתקנה של המערכות בבניינים בכרכור במסגרת מיזם “שמש לכולם” היא בגדר של פריצת דרך בתחום, כאשר השאיפה היא שהסכמים מסוג זה יורחבו למקומות נוספים בישראל.

פוטנציאל ייצור האנרגיה המתחדשת על כלל גגות המבנים בישראל נאמד בכ-11 גי’גה וואט, כשמחצית מפוטנציאל זה הוא על גגות מבני מגורים. בשל המורכבות הרבה שכרוכה בייצור אנרגיה מתחדשת בבתי מגורים בכלל ובבתי מגורים משותפים בפרט, פוטנציאל זה למעשה לא ממומש ברובו, ורק לאחרונה פורסם במסגרת המיזם המשותף מדריך בנושא תחת השם “ייצור סולארי בבתים מגורים – מדריך מעשי לרשויות מקומיות“.

צילומים: זאב שביט

מיזם “שמש לכולם” הוקם במטרה להאיץ את מימוש פוטנציאל זה, להגדיל את ייצור האנרגיה המתחדשת בישראל ולסייע למימוש היעד הלאומי של 30% אנרגיה מתחדשת בשנת 2030. כמו כן, ייצור אנרגיה נקייה במרחב המבונה בסמוך למוקדי הצריכה יוביל לחסכון בחשבון החשמל, לרווח ישיר לתושבים וכן להפחתת עלויות בהקמת תשתיות הולכה, לשמירה על השטחים הפתוחים ולהפחת פליטות מזהמים. מעבר לכך, ייצור חשמל מאנרגית השמש במוקדים רבים במרחב העירוני מגדיל את הביטחון באנרגיה, שכן זהו מקור אנרגיה שאינו תחת איום בעת מלחמה.

בבתים משותפים, התקנת מערכת סולארית על הגג מהווה מקור הכנסה לוועד הבית. הכנסה זו מסתכמת באלפי שקלים בשנה, ואינה דורשת הוצאה כספית מצד בעלי הדירות. ההכנסות יכולות לשמש את ועדי הבתים לתחזוקה שוטפת של המתקנים המשותפים בבניין, ובכך לשמור על מצבו התקין של הבניין לאורך שנים.

ראש המועצה המקומית פרדס חנה כרכור, יוני חכימי : “היום אנו עושים היסטוריה! לראשונה בישראל, הותקנו בפרדס חנה כרכור פאנלים סולאריים על גגות של חמישה בניינים משותפים. זהו צעד משמעותי בדרכה של המושבה בצעדיה למושבה ירוקה ומקיימת. אני גאה בתושבי הבניינים שהובילו יחד עם שותפי סגן ראש המועצה אביעד סיני ויו״ר ועדת איכות הסביבה  יעל פארן את היוזמה החשובה ופורצת הדרך שתהיה מודל לחיקוי עבור בניינים רבים נוספים גם בפרדס חנה כרכור וגם ביישובים אחרים במדינה, לקידום אנרגיה נקייה ומתחדשת. גם אני בביתי התקנתי מערכת סולארית ואני מזמין את תושבי המושבה כולה לעבור לאנרגיה מתחדשת”.

שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן: “אנחנו ממשיכים להוביל את מהפכת האנרגיה המתחדשת בישראל, והפעם בבתים משותפים. אני מאמין שכל התושבים בישראל צריכים ליהנות מהרווחים שטמונים באנרגיה מתחדשת – הפחתת פליטות, חוסן וביטחון באנרגיה ורווח כספי. הבתים בכרכור הם סנונית ראשונה לעשייה המשותפת שלנו עם השלטון המקומי להובלת אנרגיה מתחדשת בבתים משותפים, ואנו נמשיך בכך בכל המרץ – לרווחת התושבים בישראל ולחיזוק החוסן הקהילתי והאנרגטי במדינה”.

יו״ר קק״ל, יפעת עובדיה לוסקי: ״קרן קימת לישראל בשנים האחרונות נכנסת יותר ויותר לתחום האנרגיה המתחדשת מתוך תפיסה שזהו אתגר עולמי אך מעל הכל גם ציוני. השקענו במספר פיילוטים בתחום החקלאות הישראלית וכעת בשיתוף פעולה עם משרד האנרגיה והתשתיות ו׳שמש לכולם׳ אנו משיקים מיזם שיסייע לרשויות המקומיות ויפתח הזדמנות להרחבה של אנרגיה מתחדשת בישראל״.

עינת דטנר, מנכ”לית הפורום הישראלי לאנרגיה: “הפורום הישראלי לאנרגיה מאמין בכוחם של תושבים להוביל שינוי. הקמת המערכות הסולאריות על חמשת הבניינים בפרדס חנה – כרכור היא תוצאה של מנהיגות תושבים נחושה, ואנחנו מאמינים שבעקבותיהם יבואו עוד רבים אחרים שיבינו את הרווח הטמון פה לכולם – לסביבה, לחברה כולה ולהם ברמה האישית. אנחנו גאים על הזכות ללוות תושבים במהלכים אלו, ומודות לשותפים שלנו במיזם – קרן קיימת לישראל ומשרד האנרגיה והתשתיות”.

עקוב
Notify of
guest
2 .
Inline Feedbacks
View all comments
נועם
נועם
31/05/2024 20:29

כל הכבוד ,
גם אנחנו התקנו מערכת סולאר(סולאג) כבר לא
משלמים על חשמל ואפילו מקבלים זיכוי
לחשבון

דילוג לתוכן